Amerikaanse tv-satelliet van bijna vier ton dreigt te ontploffen

Amerikaanse tv-satelliet van bijna vier ton dreigt te ontploffen

Foto: Boeing

De Amerikaanse televisiezender DirecTV heeft aan de autoriteiten de toestemming gevraagd om een van haar ruimtesatellieten, de Spaceway 1, te mogen verplaatsen omdat die dreigt te ontploffen. Het gaat om een tuig van bijna vier ton. Als de satelliet op zijn huidige locatie in de ruimte ontploft, dreigt er schade aan andere satellieten.

De Spaceway 1 werd gebouwd door Boeing en in 2005 de ruimte in gestuurd. Het tuig woog bij lancering meer dan 6 ton, maar dat is intussen gezakt tot zo’n 3,7 ton. Met de zonnepanelen uitgeklapt is het 41 meter lang en 7 meter breed. Tot voor kort leverde het HD-televisiedekking, maar sinds kort wordt hij enkel nog gebruikt als backup.

DirecTV heeft intussen de federale communicatiecommissie (FCC) verwittigd dat er zich in december “een zeer grote anomalie” heeft voorgedaan, waardoor er veel en onomkeerbare schade is aangericht aan de batterijen. “Er bestaat een groot risico dat de batterijen zullen ontploffen”, klinkt het. Vanaf morgen/zaterdag bevindt de satelliet zich in de schaduw van de aarde en zouden de batterijen dus automatisch proberen om te herladen. Dat wil het bedrijf vermijden, uit angst voor een explosie die ook heel wat andere telecomsatellieten in de buurt zou kunnen beschadigen..

DirecTV gaat het gevaarte verhuizen naar 300 kilometer verder.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees