Arbeider meegesleurd in betonmenger, nadat collega machine weer aanzet

Arbeider meegesleurd in betonmenger, nadat collega machine weer aanzet

Foto: Shutterstock

Zedelgem -

De zaakvoerster van een Zedelgemse transportfirma riskeert in de Brugse rechtbank een geldboete van 6.000 euro voor een zwaar arbeidsongeval. Een Poolse arbeider liep ruim drie jaar geleden zware verwondingen op toen hij in een betonmenger belandde.

Op 12 oktober 2016 was het slachtoffer aan de slag op de site van het grondwerkbedrijf RTS in de Rémi Claeysstraat in Zedelgem. Als onderhoudstechnicus van Rotra, de transportdivisie van de RTS-groep, moest de Poolse man in de betoncentrale de lepels vervangen van de betonmengmachine.

“Daartoe schakelde hij eerst een zekering uit”, verduidelijkte de arbeidsauditeur vrijdag in de Brugse strafrechtbank. “Maar toen een andere werknemer beton kwam halen en zag dat de menger stillag, schakelde hij die zekering opnieuw in. Daardoor werd het slachtoffer meegesleurd in de machine.”

Zwaargewond

Een andere arbeider hoorde de onfortuinlijke Pool om hulp schreeuwen en duwde de noodstop in. Met de hulp van de brandweer kon de man uit zijn hachelijke positie bevrijd worden. Hij overleefde de feiten, maar hield er wel drie gebroken rugwervels en zware hoofdletsels aan over. Het gerechtelijk onderzoek wees uit dat de veiligheid op de werkvloer te wensen overliet.

“De werknemers werden onvoldoende opgeleid”, ging de arbeidsauditeur verder. “Ook de machine zelf voldeed niet. Zo bleef die gewoon verder werken als de luiken openstonden. Normaal moest die zekering kunnen afgesloten worden met een sleutel, die arbeiders in staat stelde om veilig te werken. Maar dat was niet het geval.”

De zaakvoerster van Rotra, I.S. (46), werd voor de rechter gedacht wegens inbreuken tegen de welzijnswet. Omdat de feiten al van ruim drie jaar geleden dateren, vroeg de arbeidsauditeur een milde geldboete van 6.000 euro. Haar advocaat drong aan op de gunst van de opschorting. “Het bedrijf had nog nooit een zwaar arbeidsongeval meegemaakt. Sindsdien nam het wel tal van maatregelen om de veiligheid op de werkvloer te verhogen.” De uitspraak in de zaak volgt op 28 februari.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio