Wereldkampioen rally Ott Tänak vliegt tegen 180 km per uur van de baan, maar: “Ik wil zo snel mogelijk weer rijden”

Wereldkampioen rally Ott Tänak vliegt tegen 180 km per uur van de baan, maar: “Ik wil zo snel mogelijk weer rijden”

Ott Tänak bracht gisteren een bezoekje aan het servicepark in Gap, waar zijn collega’s druk bezig waren om het vervolg van de Rally van Monte Carlo voor te bereiden. Voor de wereldkampioen hield de rally vrijdagochtend al op, toen hij tegen 180 per uur van de baan ging. “Ik wil zo snel mogelijk weer rijden”, klonk het strijdvaardig.

De beelden van de crash van Ott Tänak zijn ondertussen de wereld rondgegaan. “Ik moet ze ondertussen ook al een keer of 300 hebben zien passeren”, grijnsde de Est. “Ik had ook tijd genoeg om de sociale media af te schuimen. In een ziekenhuis (Tänak moest daar uit voorzorg de nacht doorbrengen, red.) heb je weinig anders om handen.”

Geen ontwrichte arm

De Est, vreemd genoeg iets minder zwijgzaam dan normaal, leek zich goed te voelen. Zelfs de eerste berichten over een ontwrichte arm bleken overdreven. “Mijn arm gaat al een jaar of tien af en toe was loszitten”, stelde Tänak. “Maar dat wisten de onderzoekende artsen aanvankelijk niet. Geen erg dus.”

Ook corijder Martin Järveoja kwam in één stuk uit de indrukwekkende crash. Over de oorzaak van het incident was Tänak duidelijk: “Op die plek bevond zich aan de binnenkant van de bocht een kleine compressie, waardoor de wagen bij het uitkomen wat opzij werd gegooid. Die had ik niet in mijn nota’s staan, met alle gevolgen van dien. Eens we naast de rijlijn terecht kwamen konden we niets meer rechtzetten, waren we slechts passagiers.”

Huge crash Tanak 😲
Crew Ok #RallyeMonteCarlo #WRC pic.twitter.com/YdGXIghvt9

— Burgrid⑦ (@Burgrid7) January 24, 2020

“Dit had zoveel erger kunnen zijn”

Nicolas Gilsoul, de corijder van Thierry Neuville, had het gevaar tijdens de verkenningen wel opgemerkt. “Onmogelijk om daar voluit te gaan”, aldus de Luikenaar. “Voor de start van de proef heb ik het Thierry ook nog eens op het hart gedrukt: ‘Probeer het niet, want het loopt slecht af.’ En toen ik de sporen van Tänaks wagen zag, was ik er van overtuigd dat ze het niet overleefd hadden. Ik was helemaal de kluts kwijt. Toen Martin Jarveoja me een tijdje later een SMS stuurde met de melding dat ze allebei OK waren, kreeg ik de tranen in de ogen. Dit had zoveel erger kunnen zijn.”

Ott Tänak wil ondertussen de impact van de crash – volgens insiders incasseerde hij 47G, een klap van 47 keer zijn lichaamsgewicht – ook niet overdrijven. “Ja, het was een grote crash, maar ook niet meer dan dat. Ik ben niet geblesseerd, voel nergens pijn. Ik denk ook niet dat mijn zelfvertrouwen is aangetast. Samen met mijn co Martin kijken we nu al uit naar de volgende rally, in Zweden. Er is door het gebrek aan sneeuw nog twijfel of die doorgaat, maar ik hoop van wel. Het is veruit mijn favoriete rally op de kalender, en ik wil zo snel mogelijk een degelijk resultaat neerzetten.”

Wereldkampioen rally Ott Tänak vliegt tegen 180 km per uur van de baan, maar: “Ik wil zo snel mogelijk weer rijden”
Foto: AFP
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.