Bart Aernouts start seizoen veelbelovend met vierde plaats op Ironman 70.3 van Zuid-Afrika

Bart Aernouts start seizoen veelbelovend met vierde plaats op Ironman 70.3 van Zuid-Afrika

Foto: BELGA

Bart Aernouts heeft de start van zijn seizoen niet gemist. De 35-jarige triatleet werd zondag vierde op de sterk bezette Ironman 70.3 van Zuid-Afrika (halve afstand).

“Ik wil al eens kijken waar ik sta.” Dat vertelde Aernouts ons vrijdag aan de telefoon over zijn ambities voor deze Ironman 70.3 van Zuid-Afrika. Wel, dat valt reuze goed mee voor Aernouts. Met amper enkele weken training in de benen en pas donderdag afgereisd naar Zuid-Afrika is een vierde plaats op de eerste grote internationale triatlonwedstrijd van 2020 een behoorlijk resultaat. Zeker omdat de wedstrijd zijn sterkste deelnemersveld ooit mocht presenteren en Aernouts er moest opboksen tegen de thuistriatleten die van deze race een doel hadden gemaakt en flink wat meer training achter de kiezen hadden.

In de oceaan aan raceplaats Buffalo City, aan de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap, kwam Aernouts als negende uit het water. Tijdens het 90 kilometer fietsen op een heuvelachtig parcours schoof hij op naar de zesde plaats, op 3 minuten 38 seconden van de Zuid-Afrikaanse leider Matt Trautman. In de afsluitende halve marathon kreeg hij nog de Duitser Michael Raelert en de thuisfavoriet Kyle Buckingham te pakken. Aernouts strandde uiteindelijk als vierde - in 4 uur en 9 minuten - op 6 minuten en 11 seconden van winnaar Matt Trautman. Met ook Bradley Weiss en Henri Schoeman (debutant op deze afstand) op het podium kleurde de volledige top-drie Zuid-Afrikaans. Bij de vrouwen ging de overwinning naar debutante Flora Duffy (meervoudig wereldkampioene op de olympische afstand). Ze finishte voor triatlete Emma Pallant van de Belgische BMC Vifit-ploeg.

Aernouts is vooral in Zuid-Afrika om er in zomerse omstandigheden een maand te kunnen trainen. Deze wedstrijd was een tussendoortje om het vormpeil te meten, net zoals de Ironman 70.3 van Dubai over twee weken. Zijn echte doelen liggen later dit jaar. “Op 4 april sta ik aan de start van de Ironman 70.3 Oceanside (Californië), dan wil ik echt op niveau zijn”, zei Aernouts. “En mijn belangrijkste doel van de eerste jaarhelft is de Ironman van Saint-George, mijn eerste triatlon over een volledige afstand en een wedstrijd die geldt als het Noord-Amerikaans kampioenschap. Een race met een bijzonder sterk deelnemersveld, maar ook veel slots om mij te kwalificeren voor het WK in Hawaï. Het is de eerste keer in mijn carrière dat ik mij via zo’n slots moet proberen plaatsen voor Hawaï. Hopelijk lukt dat begin mei al. Lukt dat niet, dan heb ik nog voldoende tijd om een andere volledige Ironman uit te zoeken om er wel in te slagen.”

“Ik ben tevreden met mijn vierde plaats, een podium zat er niet in vandaag”, zei Aernouts nog. “Ik had nog maar enkele weken training in de benen. Vroeger volstond dat om al een goede wedstrijd te doen, maar met de jaren heb ik meer tijd nodig om op toerental te komen. Vooral tijdens het fietsen heb ik dat gevoeld. Over twee weken start ik in Dubai, dan zou het al wel beter moeten gaan.”

LEES OOK. Zet nieuw initiatief triatlonwereld op zijn kop? Atleten organiseren zelf topwedstrijd met ongeziene prijzenpot

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.