Geen zeven op zeven voor Thibau Nys: “Dit was voor mij even belangrijk als het WK”

Geen zeven op zeven voor Thibau Nys: “Dit was voor mij even belangrijk als het WK”

Foto: Photo News

Geen zeven op zeven voor Thibau Nys (17) in de Wereldbeker voor junioren. In de slotmanche in Hoogerheide werd hij pas derde nadat hij in de slotfase ten val was gekomen en in de spurt uit zijn klikpedaal schoot. Nys was al zeker van de eindzege.

Zelden iemand die gelauwerd wordt als eindwinnaar van de Wereldbeker zo ontgoocheld op een podium gezien als Thibau Nys. De zoon van Sven was al zeker van de eindwinst (alleen de vier beste resultaten tellen) maar hij had graag alle zeven manches gewonnen. In een gesloten wedstrijd in Hoogerheide zette hij in de slotronde alles op alles na de passage op de balken. Hij stormde naar voren en had een klein kloofje, maar viel in de bocht. Hij zat snel terug op zijn fiets en leek mee te kunnen spurten voor de zege maar bij het aanzetten schoot hij uit zijn klikpedaal. De zege was voor de Zwitsers Dario Lillo, voor Lennert Belmans en Nys.

Geen zeven op zeven voor Thibau Nys: “Dit was voor mij even belangrijk als het WK”
Foto: Photo News

“Ik mag het zo niet bekijken, maar ik heb even het gevoel dat ik de hele Wereldbeker voor niks heb gereden”, reageerde Nys. “Ja, die zeven op zeven was een doel, voor mij even belangrijk als het WK. Maar ik heb twee lompe fouten gemaakt. Want ik deed wat ik moest doen: in de slotronde versnellen na de balken. Want tot aan de meet kan je daarna niet meer passeren. Maar ik ging iets te wild door de bocht en maar voorwiel schoof onderuit. Maar ik dacht: misschien kan er nog wel iets want ik had echt nog kracht over. Ik zat snel derde en kon in de laatste echte lijn aansluiten. Ik zat al naast Belmans op slechts twee meter van Lillo. Ik had echt nog kunnen winnen, negen kansen op de tien had ik die Zwitser nog geremonteerd. Maar dan schoot ik uit mijn pedaal en was ik alle snelheid kwijt. Het gebeurt wel eens, maar dat was toch al lang geleden. Het is zuur om zo te verliezen.”

Thibau Nys kan dus ook verliezen. Niet echt een opsteker voor het WK volgende week. “Over de vorm kan ik niet klagen, die is echt goed. Ik ben niet uit de wielen gereden, integendeel. Maar ik besef dat het volgende week nog moeilijker wordt. Hier had je nog wat technische passages en explosieve hellingen, maar dat zal in Zwitserland niet het geval zijn. Ik denk dat we daar een gesloten koers zullen hebben. Ze geven vanaf dinsdag regen, misschien dat het zo toch wat zwaarder wordt. Lillo zal mijn grootste tegenstrever worden, hij zal voor eigen volk zeer gemotiveerd zijn. Maar ik ook!”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.