Miskraam kan leiden tot posttraumatische stress

Ex-Miss Belgian Beauty getuigt over miskraam: “In mijn geheugen gegrift alsof het gisteren was”

Ex-Miss Belgian Beauty getuigt over miskraam: “In mijn geheugen gegrift alsof het gisteren was”

Zsofi Horvath Foto: Gary Breyssem

Een miskraam is een erg traumatische ervaring die nog lang kan nazinderen. Dat geldt ook voor miskramen in de eerste weken van de zwangerschap, blijkt nu uit wetenschappelijk onderzoek. Het Kinderwens Expertise Netwerk start een zorgtraject om ouders met pril zwangerschapsverlies beter te begeleiden.

Voormalig Miss Belgian Beauty Zsofi Horvath steunt dat opzet door zelf te getuigen over haar miskraam. Horvath kreeg bij haar eerste zwangerschap te maken met een pril zwangerschapsverlies. “Een heel zware periode”, zo getuigt ze. “De buitenwereld was nog niet op de hoogte, maar in het hoofd van mijn echtgenoot en mezelf waren we al met z’n drietjes”, vertelt Horvath. “De dag dat we het slechte nieuws te horen kregen, staat in mijn geheugen gegrift alsof het gisteren was. Het was een ongekend verlies waarmee we plots geconfronteerd werden.”

Het koppel maakte het rouwproces door zonder externe hulp, maar die zou zeker wel welkom zijn geweest. “Ik ben ervan overtuigd dat de juiste professionele zorg en begeleiding die ouders kunnen krijgen bij thuiskomst uit het ziekenhuis, het leed veel draaglijker maakt, aldus Horvath.

Posttraumatische stress

Heel wat vrouwen die hun ongeboren kind al snel verloren, kampten maanden later nog met posttraumatische stress of depressie, blijkt uit het onderzoek van wetenschappers van de KU Leuven en het Londense Imperial College. Zij peilden naar de psychologische gevolgen bij meer dan 650 vrouwen die hun vruchtje verloren voor de twaalfde week van de zwangerschap, door een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Daaruit bleek dat een maand na het verlies bijna een derde van de vrouwen aan posttraumatische stress leed, met bijvoorbeeld nachtmerries en flashbacks. Na negen maanden leed 18 procent nog aan posttraumatische stress, had 17 procent nog angstgevoelens en was 6 procent depressief.

“Zwangerschapsverlies treft tot een op de twee vrouwen, en voor velen van hen zal het de meest traumatische ervaring zijn in hun leven”, stelt professor Tom Bourne van het Imperial College. Hij roept op om de behandeling van vrouwen die hun ongeboren kind verloren, aan te passen zodat er meer rekening wordt gehouden met de psychologische impact.

Zorgproject

In Vlaanderen lanceert het Kinderwens Expertise Netwerk daarom nu een zorgproject voor ouders met een prille miskraam. Dat zal via de kinderwenshuizen aan de ouders worden aangeboden. Via een vragenlijst en een individueel gesprek wordt er nagegaan waar ze nood aan hebben bij de verwerking: individuele begeleiding, een groepsprogramma in een kinderwenshuis of meer gespecialiseerde hulp.

Corrigeer

MEER NIEUWS