Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Ondanks reisproblemen en ziekte doet Wout van Aert vertrouwen op voor WK in Dübendorf: “Op het WK wil ik beste cross van het seizoen rijden”

Schrijf maar op: Wout van Aert zal er zondag staan op het WK veldrijden. Na een verstoorde voorbereiding reed hij best een goed crossweekend. Tweede in Zonnebeke en die achtste plaats in Hoogerheide zegt niet alles. “Mijn crossgevoel is terug, dat is heel belangrijk.”

Weer dubbel voor Van der Poel: “Alleen ziekte kan mij nekken” Aerts pakt Wereldbeker, maar ook andere Belgen tevreden

Vrijdagmorgen zag het er nog naar uit dat Wout van Aert zou afbellen voor de cross van Zonnebeke. Door een vertroebelde terugkeer uit Spanje was hij ziek geworden. Van Aert wou maandag terugvliegen vanuit Alicante, maar storm Gloria besliste daar anders over. Ook plan B, via Valencia, viel in het water. Dan maar een dag later met de trein naar Madrid en vandaar terugvliegen. “Als je vastzit op een luchthaven en daarna moet reizen met de trein, dan scharrel je al snel iets op. Ik had het woensdag zitten”, vertelt Van Aert.

“Ik probeerde nog te trainen, maar het lukte niet. Ook donderdag kon ik niks doen en vrijdag reed ik wat op de rollen. Ik voelde mij beter worden, vandaar dat ik besliste om toch te crossen. Ik had graag wat crosstrainingen gedaan na mijn terugkeer, maar het werd rusten. Toch ben ik blij dat ik zaterdag kon starten.”

Hij hoestte wel nog in Zonnebeke en zijn stem klonk schor, maar finaal reed hij wel solo naar de tweede plaats achter de ongenaakbare Van der Poel. Een dag later in Hoogerheide, met een sterker deelnemersveld, werd hij pas achtste. Hij moest, gestart vanop de vierde rij, een pak energie verspelen om vooraan te geraken. “En het ging meteen heel snel. Toch zat ik daarna mee in koers. Ik heb mij zelfs wat gespaard om een goede finale te kunnen rijden, maar ik kwam nog iets te kort tegenover die andere jongens voor het podium.”

  BELGA

Inhaalrace op het WK

“Ik heb meer baat bij een lange finale dan alleen maar de laatste ronde, vandaar dat ik al in de voorlaatste ronde het tempo opdreef. Maar door dan al eens gas te geven, ben ik wellicht wat over mijn toeren gegaan. Finaal spurtten er mij nog een paar vanuit het wiel voorbij. Die verloren energie van bij de start kom ik te kort in de finale. Want het verschil met bijvoorbeeld Toon Aerts en Eli iserbyt is niet groot, hoor.”

Probleem: ook op het WK zal Van Aert aan een inhaalrace moeten beginnen. “Je moet een beetje meeval hebben”, zegt hij. “Met iets meer geluk in de eerste bocht ben je een ronde sneller vooraan: dat maakt een wereld van verschil. Aan de start vecht iedereen voor zijn positie en maakt het niet uit wie achter wie zit. Maar er gaan soms deuren dicht die ik niet begrijp.”

  Photo News

“Ik geloof niet in wereldtitel”

Een vierde wereldtitel: het zou wat zijn na zo’n lange revalidatie. “Daar geloof ik toch niet in”, aldus Van Aert. “Zoals Mathieu van der Poel de laatste weken domineert... In het begin van het seizoen was er misschien nog wat hoop voor de rest, maar nu rijdt hij toch rond zoals vorig jaar. Maar op het WK is alles mogelijk. En na Mathieu ligt alles zeer dicht bij elkaar.”

Het zou op de vliegbasis in Dübendorf wel eens een raar WK kunnen worden. Geen hoogtemeters en veel rechte stukken: het lijkt wel een wegkoers te worden. “Ik ben niet zeker of het wel een vliegmeeting wordt, hoor. Ik weet uit ervaring dat op een nieuw WK-parcours, waar nog niet op is gereden, de ondergrond snel modderig en zwaar wordt als het regent. En die kondigen ze aan. Ik heb liever een zwaardere omloop, al is in de gegeven situatie het parcours niet echt belangrijk voor mij. De bondscoach is er al geweest, maar hij weet ook niet hoe ze het precies gaan uittekenen”.

“Ik heb zelfs horen zeggen dat ze er voor dinsdag niet aan kunnen beginnen omdat er nog een vliegtuig moet landen. Althans, dat hebben ze mij wijsgemaakt. (lacht) We zullen pas donderdag op de officiële trainingen zien hoe het erbij ligt. Maar wat voor mij veel belangrijker is: dat crossgevoel is terug. Ik rijd rond met een aangenamer gevoel en maak ook minder fouten. Ik heb een betere conditie dan een maand geleden, ik rijd niet meer op de limiet. Ik vertrek zonder stress naar Zwitserland. Daar wil ik mijn beste cross van het jaar rijden.”

  BELGA

Weer dubbel voor Van der Poel: “Alleen ziekte kan mij nekken”

Zege nummer 22 en 23 dit weekend voor Mathieu van der Poel, die in Hoogerheide op een bepaald moment rond de tiende positie hing (“Ik hou niet zo van het gewoel in de cross, ik heb mij dan maar een beetje achteraan gezet”), maar voorbij halfweg toch doortrok (“Ik zag dat het begon te scheuren en op het zwaarste deel heb ik volle gas gegeven”) en meteen een beslissende kloof sloeg. De wereldkampioen lijkt op weg om zondag probleemloos zijn derde regenboogtrui bij de profs te pakken. “Ik heb twee zeer ontspannende crossen kunnen rijden, het vertrouwen is groot. Ik weet dat ik in topvorm ben, alleen ziekte zou mij kunnen nekken. Na Otegem heb ik ook meer getraind in functie van de cross en dat is te merken. Al weet ik natuurlijk dat ik alleen maar kan verliezen.”(bow)

  BELGA

Aerts pakt Wereldbeker, maar ook andere Belgen tevreden

Toon Aerts (2de) was de beste na de ongenaakbare Van der Poel en wint voor het tweede jaar op rij de Wereldbeker: “Ik was niet bezig om als eerste Belg te eindigen, maar het is leuk meegenomen. Het belangrijkste is die eindzege. Voor het twee jaar op rij het belangrijkste klassement winnen, maakt mij trots. De vorm naar het WK is goed en ik ben blij dat ze regen voorspellen en dat het zeker niet gaat vriezen.”

Eli Iserbyt (3de) verloor in de slotfase het duel met Toon Aerts. “Het was inderdaad leuker geweest om tweede te eindigen maar het belangrijkste was dat een week voor het WK de conditie prima is.”

Michael Vanthourenhout (4de) behield zijn derde plaats in de Wereldbeker. “Dat was het belangrijkste en het ging vlot. In de slotfase kon ik ook vrij makkelijk naar de vierde plaats fietsen, er zat nog kracht in de benen.”

Tim Merlier (5de) belandde in een verloren positie nadat hij na een botsing met Quinten Hermans een nieuwe schoen moest aantrekken. “Ik viel dan ook nog eens. Maar als je ziet hoe ik nog terugkom, dan lijk ik klaar voor het WK.”

Laurens Sweeck (9de) luidde de aanval van Van der Poel in, maar zakte dan terug. “Het was een goeie test. Mathieu reageerde echter vrij snel en toen voelde ik dat ik mezelf toch wat voorbijgereden had. Super was ik zeker niet, dat is voor volgende week.”

Quinten Hermans (13de) was de tegenvaller bij de Belgen. “Ik was niet echt goed vandaag. Ik voelde me nochtans heel de week in mijn element. Ik begrijp niet goed waarom het niet vlotte. Hopelijk is het volgende week beter.”(bow, kle)

Het beste van Enkel voor abonnees