Audiofragment met controletoren vlak voor fatale helikoptercrash van Kobe Bryant: “Je vliegt te laag”

Video: Reuters

Er is een audiofragment opgedoken van een conversatie tussen de luchtverkeersleiding en de piloot van de helikopter van Kobe Bryant. Die stortte zondag neer in Los Angeles. Bij de crash kwamen negen mensen om het leven, waaronder de basketballegende zelf en zijn 13-jarige dochter Gianna.

LEES OOK. Basketlegende Kobe Bryant (41) sterft in helikoptercrash, ook dochter overleden

LEES OOK. Kobe Bryant verongelukt: een ongezien supertalent, maar naast het veld was het niet altijd rozengeur en maneschijn (+)

De helikopter waar Bryant in zat, zou onderweg geweest zijn naar een basketbalwedstrijd van Giannia. Het toestel vatte vuur in Calabasas in Los Angeles. Getuigen verklaarden bij TMZ dat ze zagen hoe de helikopter in moeilijkheden verkeerde. Ze hoorden vlak voor de crash de motor sputteren. Uiteindelijk stortte het toestel neer rond 9.45 uur lokale tijd (18.45 uur Belgische tijd).

Vermoedelijk hadden de weersomstandigheden iets te maken met de crash. Een woordvoerder van de politie van Los Angeles verklaarde aan de LA Times dat de politiehelikopters die ochtend aan de grond moesten blijven als gevolg van de mist. “De weersomstandigheden voldeden niet aan onze minimumstandaarden om te vliegen”, klonk het.

In een audiofragment dat maandag op internet circuleert, is een gesprek te horen tussen de luchtverkeersleiding en de piloot van de Sikorsky S-76 van Bryant (met staartnummer N72EX). “Je vliegt nog altijd te laag op dit moment voor vluchtassistentie”, is er te horen.

De piloot probeerde wellicht onder het wolkendek te blijven zodat hij zicht op de grond had. De helikopter had daarvoor - in een span van een kwartier - al tot zesmaal toe gecirculeerd boven LA op een hoogte van amper 270 meter. Er wordt vermoed dat de piloot afwachtte tot de mist zou wegtrekken. Bij Burbank Airport vroegen ze de piloot om nog even geduld te hebben omdat er nog een vliegtuig moest landen. Rond 9.40 uur wijzigde de helikopter van koers richting het zuiden, richting Calabasas dus.

De Sikorsky S-76 klom nog wel richting 600 meter hoogte, maar verdween wat later van de radar. De helikopter van Bryant crashte volgens TMZ op een hoogte van zo’n 520 meter en met een snelheid van 161 knopen (ongeveer 300 kilometer per uur).

Het ongeluk wordt onderzocht door de Amerikaanse Federale Luchtvaartdienst FAA en de Amerikaanse Onderzoeksraad NTSB.

Audiofragment met controletoren vlak voor fatale helikoptercrash van Kobe Bryant: “Je vliegt te laag”
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.