“Deze mensen kunnen niet verder kijken dan hun eigen winstbejag”

Klimaatactivisten verstoren bijeenkomst en leggen verkeer lam in hartje Brussel

Een tweehondertal activisten van 25 verschillende klimaatbewegingen hebben maandagavond de bijeenkomst ‘Back from Davos’ in de gebouwen van de Cercle Lorraine op het Poelaertplein in Brussel verstoord. De activisten bezetten de binnenplaats en het gebouw, om zo de aandacht te vestigen op “de huidige sociale en ecologische crisis” en “de honger naar winst en macht van grote bedrijven aan te klagen”. Na een uur werd beslist om de hele conferentie dan maar af te lassen.

jvh, put

Bedrijfsleiders, commissarissen van de Europese Commissie, ministers en andere politici zouden elkaar maandagavond treffen in de Cercle Lorraine om de conclusies van het World Economic Forum in Davos te bespreken. Maar een tweehonderdtal activisten blokkeerde sinds 17 uur de verschillende ingangen.

De actievoerders bonden zich vast aan lantaarnpalen en hinderden het verkeer met spandoeken en Bengaals vuur. Volgens de activisten zette de politie traangas in, maar zouden ze blijven actievoeren tot de conferentie geannuleerd zou worden. Dat gebeurde ook omstreeks 18.30 uur, rond 19.45 uur was de hele manifestatie afgelopen.

Er vielen drie lichtgewonden, onder wie twee agenten. Er werd niemand opgepakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Het wordt tijd dat we op sociaal vlak én op klimaatvlak een andere weg inslaan”, aldus Kim, één van de gele hesjes die deelneemt aan de actie. “Iedereen weet dat dat nodig is. Maar we zien enkel besparingen. Ondertussen blijven onze politieke leiders een systeem in stand houden dat leidt tot steeds meer uitbuiting.”

“De elite komt hier samen om banden te smeden na hun conferentie in Davos”, voegt klimaatactiviste Maxime toe. “Deze mensen hebben de mond vol van het klimaat, maar kunnen niet verder kijken dan hun eigen winstbejag. En de gewone mensen? Die worden steevast door hen geviseerd en mogen alles maar blijven betalen.”

“We hebben op allerlei manieren geprobeerd om onze stem te laten horen. Maar trop is te veel”, aldus Alex, studente aan de Vrije Universiteit Brussel. “Zij vragen de burger steeds hogere facturen te betalen en hun oude wagen van de hand te doen. Ondertussen vliegen ze met hun privéjets van het ene naar het andere belastingparadijs. Daarom leggen wij vandaag, als bezorgde burgers, hun feestje plat en schudden wij eens goed aan hun ivoren toren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer