Koning Albert geeft toe dat hij vader van Delphine Boël is: “Met eer en waardigheid een einde maken aan deze pijnlijke procedure”

Koning Albert geeft toe dat hij vader van Delphine Boël is: “Met eer en waardigheid een einde maken aan deze pijnlijke procedure”

Delphine Boël en koning Albert II Foto: rr

DNA-onderzoek wijst uit dat koning Albert de biologische vader van Delphine Boël is. Dat laat zijn advocaat, Alain Berenboom, maandag weten. De koning zal ook niet langer juridisch betwisten dat hij de wettelijke vader van Boël is. Daarmee komt een einde aan zeven jaar procederen.

“Zijne Majesteit Koning Albert II heeft kennis genomen van de resultaten van de DNA-test waaraan Hij op vraag van het hof van beroep van Brussel Zijn medewerking heeft verleend”, aldus Alain Berenboom, de advocaat van de koning, in een persbericht. “De wetenschappelijke conclusies tonen aan dat Hij de biologische vader van mevrouw Delphine Boël is.”

De koning zal niet langer betwisten dat hij de wettelijke vader is, blijkt ook uit de mededeling. “Zelfs al bestaan er argumenten en juridische bezwaren om te rechtvaardigen dat een wettelijk vaderschap niet noodzakelijk biologisch vaderschap betekent, en dat de gebruikte procedure Hem discutabel lijkt, heeft koning Albert beslist om die argumenten niet te gebruiken, en met eer en waardigheid een einde te maken aan deze pijnlijke procedure.”

LEES OOK. Waarom koning Albert nooit eerder toegaf dat Delphine zijn dochter is (+)

Jacques Boël

“Koning Albert houdt eraan vast te stellen dat Hij sinds de geboorte van mevrouw Delphine Boël betrokken was bij geen enkele familiale, sociale of opvoedkundige beslissing betreffende mevrouw Delphine Boël, en dat Hij altijd de band heeft gerespecteerd die bestond tussen mevrouw Delphine Boël en haar wettelijke vader”, aldus Berenboom.

Delphine Boël beweert al jaren dat koning Albert haar biologische vader is, na een buitenechtelijke relatie met Sybille de Selys Longchamps, de echtgenote van de industrieel Jacques Boël. In 2013 stapte ze naar de familierechtbank om het wettelijke vaderschap van Boël te betwisten. Boël verzette zich niet tegen die betwisting, en onderging een DNA-test om aan te tonen dat hij niet de biologische vader was.

LEES OOK. Had hij maar een kaartje gestuurd: waarom Delphine Boël zo hardnekkig de erkenning van koning Albert wou (+)

“Pijnlijke procedure”

“Meer dan veertig jaar te laat, heeft mevrouw Delphine Boël beslist een einde te maken aan haar wettelijke en sociaal-affectieve band met haar vader en van familie te veranderen”, aldus Berenboom. “En dat door een lange, pijnlijke en juridisch contradictorische procedure. Deze procedure heeft het privéleven van de betrokken partijen niet gerespecteerd. Tegenover de juridische instellingen heeft koning Albert zich van Zijn kant altijd onthouden van interventies in het debat buiten de rechtszalen. Het is ook daarom dat hij heeft beslist om te reageren en zijn positie in deze affaire uit te leggen.”

De rechtbank oordeelde eerst in het nadeel van Boël, omdat er “een familiale band bestond tussen de wettelijke vader en de dochter, die zich gedurende vele jaren als dusdanig hebben gedragen en voorgehouden.” Boël ging daartegen in beroep, en kreeg daar gelijk. Koning Albert moest vervolgens - ondanks twee cassatieberoepen - een DNA-analyse ondergaan.

Advocaat Delphine Boël: “Geen commentaar”

Alain De Jonge, de advocaat van Delphine Boël, reageert verrast op het nieuws. “Voorlopig onthouden we ons van commentaar”, klinkt het.

bekijk ook

Explainer - Het koningshuis: Delphine Boël

Corrigeer

MEER NIEUWS