Duizend skeletten gevonden rond Sint-Baafskathedraal: “Geeft inzicht in hygiëne vroegere Gentenaars”

Duizend skeletten gevonden rond Sint-Baafskathedraal: “Geeft inzicht in hygiëne vroegere Gentenaars”

Foto: ARTES WOUDENBERG/RUBEN WILLAERT

Gent -

De archeologen die bezig zijn aan de achterkant van de Sint-Baafskathedraal hebben al 1.000 skeletten gevonden. Dat laat de Kathedrale kerkfabriek maandag weten. De skeletten gaan uiteindelijk naar stadsarchief de Zwarte Doos, los botmateriaal naar Campo Santo.

Archeologie is een beetje topsport. Zeker als je naar skeletten moet graven rond de Sint-Baafskathedraal. In november vorig jaar schreef De Gentenaar dat er al 800 skeletten waren gevonden en vijf ton aan los botmateriaal. De Kathedrale kerkfabriek maakte maandag bekend dat daar intussen nog tweehonderd skeletten zijn bijgekomen. Duizend in totaal dus.

Aanleiding voor de opgraving is de bouw van een nieuw bezoekerscentrum voor het Lam Gods en de restauratie van de kranskapellen. Dat er al zoveel skeletten zijn gevonden, komt omdat er vroeger een begraafplaats was rond de Sint-Baafskathedraal. “De begraafplaats was in gebruik van het midden de 12de eeuw tot 1784. Duizend skeletten is nog maar een fractie van het werkelijk aantal mensen dat op de begraafplaats is bijgezet”, zegt de Kathedrale kerkfabriek.

Hygiëne

Een deel van de skeletten zal verder worden onderzocht om zicht te krijgen op de leefomstandigheden van de mensen die vroeger in Gent woonden. “Het onderzoek kan bijvoorbeeld evoluties op het gebied van hygiëne en gezondheid(szorg) aan het licht brengen, zowel binnen de gehele skeletpopulatie als per sociale klasse. Die evoluties zijn in verband te brengen met de economische ontwikkelingen binnen de stad Gent”, zegt de Kathedrale kerkfabriek.

Duizend skeletten gevonden rond Sint-Baafskathedraal: “Geeft inzicht in hygiëne vroegere Gentenaars”
Foto: Ruben Willaert bvba

Projectleider Janiek De Gryse zegt dat ook andere informatie aan het licht zal komen: “Hoewel de opgraving nog niet afgerond is, is het nu reeds duidelijk dat het onderzoek een schat aan informatie zal opleveren. De opgraving zal bijvoorbeeld heel wat nieuwe inzichten geven over het landschap, de vegetatie en de bewoning in de Bronstijd (2000 - 800 voor Christus), de IJzertijd (800 -57 voor Christus) en de Romeinse periode (eerste/tweede eeuw na Christus)”.

Campo Santo

De skeletten gaan uiteindelijk naar het archeologisch depot van de Zwarte Doos. Los botmateriaal wordt begraven op Campo Santo, waar een gedenkplaat komt. Ook in de kathedraal komt een gedenkplaat. “Die zal herinneren aan de mensen die rond de kathedraal begraven zijn en wiens graf nu verstoord is”, zegt de Kathedrale kerkfabriek.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio