Mirakel: Federer overleeft zeven (!) matchballen en plaatst zich voor halve finales Australian Open

Mirakel: Federer overleeft zeven (!) matchballen en plaatst zich voor halve finales Australian Open

Federer zegeviert: hij heeft net zeven matchballen overleefd. Foto: AFP

Redelijk sensationele comeback van Roger Federer (ATP-3) op de Australian Open. De Zwitser van 38 overleefde in de vierde set maar liefst zeven matchballen tegen revelatie Tennys Sandgren (ATP-100) en haalde het in vijf sets: 6-3, 2-6, 2-6, 7-6 en 6-3. Voor Federer is het de vijftiende keer dat hij het minstens tot de halve finale van het toernooi schopt.

Het had eigenlijk voorbij moeten zijn. Federer voelde zich fysiek niet top, kende pijn aan de lies, had verzorging nodig en stond na nog een gewonnen eerste set plots 2-1 in sets achter. Alleen, FedExpress geeft niet op, nooit niet. In meer dan 1.500 matchen deed hij het nog geen enkele keer. Ook tegen Sandgren zou het niet gebeuren.

Tegenstander overhoop gelopen

De Amerikaan stoomde nochtans zonder omkijken door. In de vierde set leek hij de match makkelijk te zullen binnenhalen. Er volgde een eerste matchbal, een tweede, een derde… een zevende (!), maar Sandgren bezweek onder de druk. De Amerikaan met toepasselijke voornaam kon voor het eerst in zijn carrière de halve finale van een grand slam behalen, maar dat zou hem uiteindelijk dus niet lukken. Dat hij tussendoor ook nog eens werd aangelopen door een ballenmeisje maakte er zijn gemoed niet bepaald beter op.

LEES OOK.Alweer een record voor 38-jarige Roger Federer, die als enige tennisser twee keer in ‘century club’ staat: “Hoe oud ik ben? Oud”

Federer - nogmaals: half geblesseerd - overleefde namelijk alles. De Zwitser sleepte in die vierde set een tiebreak uit de brand, haalde daarin een 6-3-achterstand op en won de set nog. In de allesbepalende set die volgde, was de veer bij Sandgren gebroken, Federer haalde het: 6-3. Voor de Zwitser is het al de tweede keer dit toernooi dat hij matchballen moest overleven. In de derde ronde werkte hij er twee weg tegen de Australiër John Millman (ATP-47). In de halve finale neemt Federer het trouwens op tegen Novak Djokovic (ATP-2). Die versloeg Milos Raonic (ATP-35) relatief eenvoudig in drie sets: 6-4, 6-3 en 7-6.

Mirakel: Federer overleeft zeven (!) matchballen en plaatst zich voor halve finales Australian Open
Sandgren moest het hoofd buigen tegen Federer. Foto: AP
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.