Koers bitcoin bereikt hoogste niveau sinds begin november

Koers bitcoin bereikt hoogste niveau sinds begin november

Foto: REUTERS

De koers van de bitcoin loopt stevig op en onttrekt zich aan de zorgen op de financiële markten over de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Dinsdag steeg de waarde van de grootste cryptomunt tot het hoogste niveau sinds begin november.

Aan het einde van de ochtend werd de bitcoin verhandeld voor ongeveer 9.000 dollar, blijkt uit gegevens van Coinmarketcap, dat verschillende beurzen waarop de cryptomunt wordt verhandeld in de gaten houdt. Volgens persbureau Bloomberg, dat eveneens koersen bijhoudt, was de bitcoin eerder op de dag zelfs even meer dan 9.140 dollar waard.

In het kielzog gingen ook andere crypto’s als ether en litecoin in waarde omhoog. Mogelijk zien beleggers cryptomunten nu even als veilige haven. Analisten wijzen erop dat de aandelenmarkten momenteel erg in beweging zijn door de angst voor het coronavirus. De beurzen zijn al dagen in de ban van de uitbraak. In China is het aantal doden door het virus al gestegen naar meer dan honderd. In Europa is het virus na Frankrijk ook opgedoken in Duitsland. Rusland heeft de grens met China gesloten vanwege de uitbraak.

Erg volatiele munt

Onlangs was al duidelijk dat de bitcoin een goede jaarstart kende. De opleving van de koers hangt samen met de komst van nieuwe opties die zijn gekoppeld aan de digitale valuta. Wat ook meespeelt is dat de bitcoin in de tweede helft van vorig jaar nog flink in waarde omlaagging. Toen sloeg aanvankelijk optimisme over de verwachte komst van de nieuwe cryptomunt libra van Facebook om in een brede scepsis naar aanleiding van de terughoudende opstelling van toezichthouders.

Bitcoin is erg volatiel. De cryptomunt kende eind 2017 een forse stijging tot 19.000 dollar, maar zakte in de loop van het volgende jaar weer weg. In 2019 startte de koers op ongeveer 3.000 dollar, om in juni weer te pieken op bijna 14.000 dollar, om het jaar weer af te sluiten op 7.158 dollar.

Corrigeer

MEER NIEUWS