Verrassend: koning Filip verlengt opdracht van informateurs Coens en Bouchez dan toch met een weekje

Verrassend: koning Filip verlengt opdracht van informateurs Coens en Bouchez dan toch met een weekje

Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) verlaten na vier uur overleg het koninklijk paleis in Brussel. Foto: BELGA

Koning Filip heeft de informatieopdracht van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) met een week verlengd. Verrassend, want er werd door alle waarnemers van uitgegaan dat de rol van het duo uitgespeeld was.

De audiëntie van Coens en Bouchez bij de koning duurde opvallend lang. De formateurs stapten om 15.30 uur het koninklijk paleis in Brussel binnen om verslag uit te brengen van hun werkzaamheden. Pas vier uur later, omstreeks 19.30 uur kwam er duidelijkheid: de koning verlengt de opdracht van Coens en Bouchez met een week. “De informateurs zullen enkele elementen verder aftoetsen en hun eindconclusies voorleggen op 4 februari 2020”, klinkt het in een mededeling van het paleis.

Coens en Bouchez bleven na afloop van audiëntie karig met commentaar. “We gaan op zoek naar een meerderheid in dit land”, was het enige dat Coens in eerste instantie kwijt wilde. Ook even later, voor de camera van ‘Terzake’, bleef Coens vaag over de richting die de formatie nu uit zou kunnen gaan. De CD&V-voorzitter “blijft hopen dat er op inhoudelijk vlak een meerderheid gevonden kan worden”. Op de vraag of er nieuwe verkiezingen kunnen komen zei Coens dat “alle mogelijke pistes besproken zijn”. “Verkiezingen is altijd een optie als iets niet lukt, maar laat ons hopen dat het toch lukt”.

LEES OOK. Het rapport van de informateurs: Bouchez en Coens zijn op alle vlakken gebuisd, en toch mogen ze voortdoen (+)

Al anderhalve maand in het veld

Koning Filip stuurde de voorzitters van CD&V en MR op 10 december het veld in, na de mislukte preformatieronde van Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS), en de passage van PS-voorzitter Paul Magnette als informateur. Verwacht werd dat ze na anderhalve maand in het veld vandaag hun opdracht zouden teruggeven, omdat hun rol volgens bijna alle waarnemers zo goed als uitgespeeld was.

Coens en Bouchez kondigden bij hun aanstelling aan dat ze alle pistes open zouden houden, maar moesten de voorbije twee weken vooral nagaan of er nog een mogelijkheid was om PS en N-VA dichter bij mekaar te krijgen, na de zogenaamde “uitgestoken hand” van N-VA richting de socialisten. Maar ook op dat vlak boekten ze geen meter vooruitgang.

LEES OOK. Na zoveelste mislukte poging: hoe komen we nog aan een regering? “Stuur iemand van buiten de politiek het veld in” (+)

Wat nu? Paars-geel lijkt geen optie...

De twee grootste partijen aan beide kanten van de taalgrens zaten effectief tientallen keren samen rond de tafel - een dertigtal keer, dixit Paul Magnette. Maar het is duidelijk dat de Grand Canyon van weleer geen centimeter versmald is. De vergaderingen “hebben tot niets geleid”, stelde Magnette maandag. “Aan de onderhandelingstafel toont de PS haar goede wil, maar Bart De Wever maakt geen enkel compromis. Op een bepaald moment heeft het lang genoeg geduurd”. Volgens De Wever wil de PS liever geen regering met een meerderheid aan Vlaamse kant. “Ze willen liever een regering waarin zij de baas kunnen spelen”.

LEES OOK. PS wil niet met N-VA in een regering: socialisten leggen grote druk op de andere Vlaamse partijen (+)

Het is dus hoogst onduidelijk wat de koning zal beslissen voor het vervolg van de regeringsvorming. Paars-geel lijkt geen optie na de uitspraken van Magnette - al is die piste al meer dan eens gereanimeerd. Besturen zonder PS lijkt evenmin een optie, want aan Franstalige kant heeft Ecolo al maanden geleden een duidelijk njet tegen de N-VA uitgesproken. Dan zouden enkel MR en CDH als potentiële partners overblijven. Samen komen die aan amper 19 Kamerzetels.

Het zou De Wever wel een gelegenheid bieden een “Vlaams front” te proberen smeden voor een rechts, dan wel een communautair verhaal, al is het weinig waarschijnlijk dat Open VLD in zo’n verhaal zal meestappen. Volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci zou het gewoon tijdverlies zijn De Wever met een opdracht het veld in te sturen. De Wever zelf is naar eigen zeggen bereid “zijn verantwoordelijkheid op te nemen”.

LEES OOK. Waarom De Wever straks (geen) informateur wordt (+)

…maar ook Vivaldi-coalitie lijkt (nog) niet levensvatbaar

Maar ook paarsgroen aangevuld met CD&V - de Vivaldi-coalitie - lijkt vandaag nog niet levensvatbaar. CD&V blijft er immers bij dat een regering aan beide kanten van de taalgrens een meerderheid moet hebben. N-VA moet dus aan boord en dat is niet het geval in een paarsgroen verhaal. Die coalitie zonder CD&V beschikt bovendien niet meer over een meerderheid in de Kamer, sinds Emir Kir zijn PS-lidmaatschap kwijtspeelde. Dan zou die coalitie steun moeten zoeken bij de kleinere fracties cdH en DéFI, samen goed voor 7 Kamerzetels. Tenzij CD&V na de uitspraken van Magnette toch overstag zou gaan nu een regering met N-VA niet meer mogelijk zou zijn.

Wat het vervolg van de werkzaamheden te bieden heeft, zal later op dag moeten blijken. Of in de loop van de komende dagen, indien de koning beslist de partijvoorzitters nog eens te consulteren. Het was de ambitie van de informateurs om pistes voor te leggen die het mogelijk zouden maken een volgende fase aan te snijden. Of die fase een definitieve richting zal inslaan, is twijfelachtig.

bekijk ook

TIJDLIJN. Zo moeizaam verliep de federale regeringsvorming sinds de verkiezingen

Video: Het Nieuwsblad

Corrigeer

NIEUWS