“Klimaatopwarming bedreigt meer dan de helft van alle wijngebieden wereldwijd”

“Klimaatopwarming bedreigt meer dan de helft van alle wijngebieden wereldwijd”

Themabeeld Foto: Reuters

Meer dan de helft van de huidige wijngebieden wereldwijd zou kunnen verdwijnen bij een opwarming van de aarde met 2 graden. Bij een opwarming met 4 graden loopt dat op tot 85 procent van de wijngebieden, stelt een studie in het Amerikaanse wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Het klimaatakkoord van Parijs streeft naar een beperking van de opwarming van de aarde tot 2 graden.

Wetenschappers van het Franse openbare onderzoeksinstituut voor landbouw werkten een model uit dat de ontwikkelingsfases nagaat van de elf meest courante druivenrassen. Dat model combineerden ze met gegevens over de klimaatopwarming. Zo zou volgens de vorsers 56 procent van de wijngebieden niet langer geschikt zijn voor de huidige wijnbouw bij een opwarming met 2 graden. Dat loopt dus op tot 85 procent bij een tweemaal zo grote opwarming. Anderzijds zouden andere regio’s door de opwarming wel geschikt worden voor de wijnproductie.

Weinig verrassend zouden de wijngebieden die nu reeds een heel warm klimaat hebben, bijvoorbeeld Italië en Spanje, de grootste verliezen kennen, met een beperkte winst van nieuw gebied. Wijngebieden die verder van de evenaar liggen, bijvoorbeeld de VS en Nieuw-Zeeland, zouden daarentegen hun wijngebied net zien toenemen. Landen met een meer gematigd klimaat zoals Duitsland en Frankrijk, zouden een kleiner verlies kennen.

De onderzoekers benadrukken wel dat de gevolgen getemperd kunnen worden via aanpassingen aan de samenstelling van een wijngaard.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees