Staking in gevangenissen houdt aan: “En als voorstel van Geens vakbonden niet bevalt, volgen er nieuwe acties”

Staking in gevangenissen houdt aan: “En als voorstel van Geens vakbonden niet bevalt, volgen er nieuwe acties”

Foto: BELGA

“Justitieminister Koen Geens heeft beloofd om woensdagmorgen tijdens overleg met de vakbonden een nieuw voorstel te doen wat betreft de minimale dienstverlening in gevangenissen. Als wij er ons niet in kunnen vinden, volgen er nieuwe acties”, aldus Hans Lemmens (ACOD), vakbondsafgevaardigde in Leuven-Centraal.

In Leuven-Centraal staken de cipiers al sinds vorige week woensdagavond onafgebroken. Dinsdagvoormiddag was slechts 3 procent van het personeel aanwezig in de gevangenis, in de namiddag was dat 34 procent. De staking wordt zeker nog voortgezet tot woensdagavond om 22 uur.

“Indien de vakbonden het voorstel van Geens verwerpen, zal er voortaan elke vrijdag in alle gevangenissen worden gestaakt. Daarnaast zijn er ook nog aparte acties mogelijk per gevangenis. Om de druk aan te houden willen we in Leuven-Centraal in dat geval elke week nog zeker een bijkomende dag het werk neerleggen”, aldus Lemmens.

De vakbonden protesteren met hun acties zoals bekend tegen het voorstel tot minimale dienstverlening van minister Geens waarin hij in geval van een staking een minimumbezetting van 70 procent eist. “Dat is zoveel als het breken van een staking. We hebben zelf een voorstel, maar dat heeft de minister kennelijk nog niet gelezen”, aldus de vakbondsman.

Grotere impact door actiedag ABVV

Alle Belgische gevangenissen ondervinden intussen hinder door de stakingsacties: overal geldt hierdoor een aangepast regime. Dat betekent dat zeker de maaltijdbedeling en medische zorg gewaarborgd zijn. De grotere stakingsbereidheid heeft ook te maken met de nationale actiedag die het ABVV dinsdag organiseerde.

De gevolgen van de ABVV-actiedag zijn “zeer voelbaar”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoerster van het Gevangeniswezen. De socialistische vakbond kwam dinsdag op straat in Brussel uit ongerustheid over de toestand van de sociale zekerheid, de sociale bescherming en de huidige politieke situatie. Volgens de politie zakten ruim 10.000 betogers af naar Brussel, maar de hinder op het openbaar vervoer lijkt al bij al beperkt te zijn.

Geen eenduidig beeld

In alle gevangenissen samen is 37 procent van het geüniformiseerd personeel aanwezig, meldt het Gevangeniswezen. In vier gevangenissen was, tijdens de dagdienst en namiddagdienst samen, een kwart of minder van het personeel aanwezig: Vorst (10 procent), Berkendael (14 procent), Oudenaarde (24 procent) en Gent (25 procent).

Het aanwezigheidscijfer geeft geen eenduidig beeld van de stakingsbereidheid. In Brugge, Hasselt, Tongeren en Sint-Gillis is bijvoorbeeld wel iets meer dan een kwart van het personeel aanwezig, in Dendermonde en Leuven-Centraal gaat het om ruim een derde, in Antwerpen en Hoogstraten daagde iets minder dan de helft op. In Beveren, Leuven-Hulp en Wortel was ruim twee op de drie aanwezig, en in Beveren werkte 83 procent.

Corrigeer

MEER NIEUWS