Al meer besmettingen met coronavirus dan tijdens SARS-epidemie

Australische wetenschappers kweken coronavirus in laboratorium, British Airways schrapt alle vluchten naar China

Australische wetenschappers kweken coronavirus in laboratorium, British Airways schrapt alle vluchten naar China

Foto: AFP

Australische wetenschappers hebben met succes het nieuwe coronavirus gekweekt in een laboratorium. Dat melden de Australische media woensdag. Ondertussen meldt de Britse luchtvaartmaatschappij British Airways dat met onmiddellijke ingang alle vluchten naar China worden opgeschort.

LEES OOK. Leuvens labo ontwikkelt in sneltempo vaccin tegen coronavirus: “We zijn optimistisch dat het ons zal lukken” (+)

Wetenschappers van het Doherty Institute in Melbourne gebruikten een staal van een patiënt die sinds vrijdag in het Royal Melboune Hospital wordt behandeld en zijn de eersten, buiten China, die erin geslaagd zijn het nieuwe virus te kweken in een laboratorium.

Volgens Dr. Julian Druce, hoofd van het betreffende laboratorium, zal het virus dat in het laboratorium werd gekweekt, worden gedeeld met het netwerk van Australische laboratoria en met de Wereldgezondheidsorganisatie, gevestigd in Zwitserland.

De ontwikkeling zou moeten bijdragen tot een beter begrip van hoe het virus werkt. Zo zouden bijvoorbeeld tests ontwikkeld kunnen worden die het virus detecteren bij patiënten die nog geen symptomen hebben. Ook de effectiviteit van vaccins in ontwikkeling zou getest kunnen worden.

Geen remedie

Het Doherty Institute is het tweede laboratorium ter wereld dat erin geslaagd is het virus te kweken in een lab, melden de Australische media, na een laboratorium in China dat de ontdekking echter niet met de WHO heeft gedeeld.

Er is nog geen remedie voor het nieuwe coronavirus. Onderzoekers in Hongkong zeiden dinsdag dat ze een vaccin hebben ontwikkeld maar meer tijd nodig hebben om het te testen, meldt de South China morning post.

Australische wetenschappers kweken coronavirus in laboratorium, British Airways schrapt alle vluchten naar China
Foto: EPA-EFE

British Airways schort vluchten naar China op

De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways schort met onmiddellijke ingang alle vluchten naar China op, na Britse richtlijnen om wegens het coronavirus het land te mijden.

“We hebben alle vluchten van en naar het Chinese vasteland opgeschort, met onmiddellijke ingang, als gevolg van de aanbeveling van het ministerie van Buitenlandse Zaken”, aldus de luchtvaartmaatschappij in een mededeling.

Normaal vliegt British Airways dagelijks vanuit Londen richting Peking en Shanghai. De maatschappij excuseert zich, maar zegt dat de veiligheid van passagiers en bemanning prioriteit heeft.

LEES OOK. Coronavirus-alarm op luchthaven van Zaventem

Hoogtepunt epidemie binnen 7 tot 10 dagen

De uitbraak van het coronavirus in China zal volgens een vooraanstaande Chinese longdeskundige zijn hoogtepunt bereiken binnen zeven tot tien dagen. Het hoofd van de nationale teams van experts in de strijd tegen het virus, Zhong Nanshan, zei woensdag in een interview met het officiële Chinese persbureau Xinhua dat “vroege detectie en vroege Isolatie cruciaal zijn om het virus onder controle te krijgen”.

“Het is heel moeilijk om zeker te voorspellen wanneer het hoogtepunt zal plaatsvinden”, zei de gerenommeerde wetenschapper. “Maar ik denk dat dat maximum binnen een week of tien dagen zal zijn - en er daarna geen grote schaalvergrotingen meer zullen zijn.” Een vaccin ziet de wetenschapper niet zo snel verschijnen. De ontwikkeling duurt op zijn minst drie, vier maanden of langer.

De nieuwe ziekteverwekker is afkomstig van een virus dat in 2017 werd ontdekt bij vleermuizen. 2019-nCov heeft waarschijnlijk een intermediaire gastheer in een wild dier, zei Zhong Nanshan. Aangenomen wordt dat het zijn oorsprong vond op een markt in Wuhan, waar wilde dieren werden verkocht voor consumptie.

Nanshan denkt niet dat de uitbraak zo lang zal duren als de SARS-pandemie zeventien jaar geleden, die zes maanden duurde. China heeft drastische maatregelen genomen, vooral voor vroege detectie en vroege quarantaine.

LEES OOK. Maggie De Block roept op tot kalmte over coronavirus: “We moeten nog niet meteen een half stadje plat smijten voor een veldhospitaal”

Aantal doden loopt op tot 132

Het aantal doden in China door de uitbraak van het coronavirus is intussen gestegen van 106 naar 132. Dat hebben de Chinese autoriteiten woensdag gemeld. Het aantal personen besmet met het virus in China is intussen opgelopen tot ongeveer 6.000, bevestigen de autoriteiten. Er zijn ruim 1.450 nieuwe gevallen vastgesteld van het virus dat uitbrak in Wuhan. Het aantal mensen waarbij het vermoeden bestaat dat ze besmet zijn en die onderzocht worden, staat op bijna 10.000.

Meer besmettingen dan bij SARS-epidemie

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus (2019-nCoV) op het Chinese vasteland is nu al groter dan die van de SARS-epidemie in het land in 2002-2003. SARS, ook een coronavirus, besmette op dat vasteland 5.327 mensen en kostte aan 349 mensen het leven. Volgens de WHO doodde de SARS-epidemie in 2002-2003 op wereldschaal 774 van de 8.096 besmette mensen, voor de ziekte onder controle werd gebracht.

Het nieuwe virus en SARS behoren tot dezelfde familie van coronavirussen en hebben 80 procent genetische overeenkomsten. Het nieuwe coronavirus wordt echter beschouwd als minder “krachtig”, maar is wel besmettelijker.

“Zoals we nu zien, is deze ziekte niet (...) zo krachtig als SARS”, zei Gao Fu, hoofd van het China Center for Disease Control and Prevention, zondag tegen verslaggevers. Aan de andere kant heeft het nieuwe virus een incubatieperiode van maximaal twee weken en “besmetting is mogelijk tijdens de incubatieperiode”, zelfs voordat de symptomen verschijnen, “die ook heel anders zijn dan SARS”, aldus Ma Xiaowei op, hoofd van de National Health Commission (CNS). “We hebben de indruk (...) dat de verspreiding van dit virus vandaag sneller verloopt dan bij SARS, maar dat anderzijds het sterftecijfer veel lager is”, voegde de Franse minister van Volksgezondheid, Agnes Buzyn, daar aan toe.

Australische wetenschappers kweken coronavirus in laboratorium, British Airways schrapt alle vluchten naar China
Foto: EPA-EFE

Volgens de WHO had SARS een sterftecijfer van 9,5 procent. Het sterftecijfer van het nieuwe coronavirus is duidelijk lager. Ook al zijn, volgens deskundigen, de gegevens nog steeds slechts indicatief, omdat ze niet precies weten wat het werkelijke aantal besmette mensen is. Patiënten met slechts een paar symptomen worden mogelijk niet gedetecteerd.

Evacuatie

Als gevolg van de uitbraak van het virus nemen steeds meer landen maatregelen. Zo zijn onlangs twee vliegtuigen met aan boord diplomatiek personeel en buitenlandse burgers vertrokken uit Wuhan, richting Japan en de VS. Via de EU worden twee vliegtuigen geregeld om EU-burgers vanuit de regio Wuhan naar Europa te repatriëren. Brussel is al in contact met verschillende lidstaten om af te stemmen hoeveel landgenoten terug naar huis willen.

LEES OOK. Australië plaatst geëvacueerde burgers in quarantaine op Christmas Island

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees