Eeuwige rivaal O’Neal barst in tranen uit na overlijden Bryant: “Toen ik het bericht zag, hoopte ik dat het gephotoshopt was”

Eeuwige rivaal O’Neal barst in tranen uit na overlijden Bryant: “Toen ik het bericht zag, hoopte ik dat het gephotoshopt was”

Bryant en Shaq: twee winnaars. Foto: REUTERS

Hun conflict was zo groot dat het zelfs een eigen Wikipedia-artikel kreeg. Maar nu Kobe Bryant van ons is heengegaan, toont Shaquille O’Neal hoe hij echt over zijn gewezen ploegmaat/rivaal dacht. Met respect. En liefde. “Met Kobe verlies ik een klein broertje.”

Drie opeenvolgende NBA-titels pakten ze samen bij de LA Lakers: in 2000, 2001 en 2002. Twee grootheden waren het ook: Shaquille O’Neal - een reus van een center - en Kobe Bryant - de jongere hemelbestormer die furore maakte als shooting guard. Twee karakters waren het dan ook weer zeker: samen hadden ze wellicht het eerste decennium van het nieuwe millennium gedomineerd, ware het niet dat persoonlijke meningsverschillen en de drang om beiden de ster van de ploeg te zijn hen in 2004 uit elkaar dreef. O’Neal zou de Lakers verlaten, Bryant zou er blijven. Het resultaat van hun onderlinge feud. De basketwereld treurde toen al een eerste keer.

LEES OOK.“Kobe Bryant is van hetzelfde kaliber als Messi of Ronaldo”: het bewogen levensverhaal van de superster

“Ik was bezig in de fitness toen mijn neefje binnenkwam, huilend”, vertelde Shaq aan het Amerikaanse SLAM. “Hij toonde me een nieuwsbericht over Kobe en ik begon naar hem te roepen. “Doe dat weg”, schreeuwde ik. We leven in een wereld die gedomineerd wordt door photoshop, meteen hoopte ik dat dit bericht ook fake was. Maar toen kwamen de telefoontjes binnen en werd het nieuws bevestigd. De pijn die ik de afgelopen maanden al voelde, was plots weer heel scherp.”

Ook zus verloren

O’Neal heeft een bijzonder moeilijke tijd achter de rug. De basketlegende verloor in oktober zijn zus Ayesha Harrison-Jex nadat zij een lange strijd tegen kanker verloor. “Ik slaap de laatste maanden niet goed”, ging O’Neal verder. “Ik lach, ik zorg, ik leef, maar als ik thuis kom en de realiteit bekijk, dan heb ik pijn. Om mijn zuster. En nu verlies ik ook nog eens een klein broertje. Ik weet dat onze relatie vaak besproken werd, dat onze namen altijd met elkaar verbonden zullen zijn, maar als je het mij vraagt, waren wij gewoon twee sterke karakters die één gemeenschappelijke passie hadden: winnen.”

LEES OOK.Kobe Bryant verbaasde ontelbare keren de basketbalwereld, maar op deze iconische momenten werd hij ‘The Black Mamba’

Eeuwige rivaal O’Neal barst in tranen uit na overlijden Bryant: “Toen ik het bericht zag, hoopte ik dat het gephotoshopt was”
O’Neal en Bryant tijdens een All Star-match. Foto: EPA-EFE

Uncle Shaq

De laatste jaren groeiden O’Neal en Bryant ook persoonlijk meer en meer naar elkaar. “Hij stuurde geregeld berichtjes naar mijn familie of alles goed was. En ik deed dat ook. Hij probeerde mijn gezin te laten lachen. En ik probeerde dat ook. Toen ik zijn vrouw en kinderen voor het eerst zag, stelde ik me voor als Uncle Shaq: dat was onze band geworden. Ik keek er gigantisch naar uit om onderling te grappen met hem tijdens zijn opname in de hall of fame. Dan zou hij zeggen dat hij vijf NBA-titels won en ik maar vier. En dan zou de rest zeggen dat we er samen tien hadden gewonnen. Maar dat zal dus niet gebeuren.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.