Wout van Aert opvallend ontspannen én eerlijk: “Ik de leider op het WK? Deze keer niet”

Wout van Aert opvallend ontspannen én eerlijk: “Ik de leider op het WK? Deze keer niet”

In Zonnebeke werd Van Aert afgelopen weekend tweede. Foto: BELGA

Hij ziet zichzelf niet als kopman, Wout Van Aert (25). Hoewel zijn vorm elke week beter en beter wordt, vertelt de drievoudige wereldkampioen dat het WK in het Zwitserse Dübendorf er geen voor hem zal worden. “Andere landgenoten staan er op dit moment gewoon beter voor”, klinkt het.

Van Aert ziet er ontspannen uit. Een filmpje op de sociale mediakanalen van Belgian Cycling Team toont hoe de Flandrien van 2019 lacht, op z’n gemak zit en vooral blij is dat hij er überhaupt bij is in Zwitserland waar zondag het WK verreden wordt. “Een jaar geleden zou een selectie de normaalste zaak van de wereld geweest zijn, maar dat is deze keer absoluut niet het geval”, zegt Van Aert. “Na mijn moeilijke periode ben ik gewoon blij dat ik weer in de selectie zit.”

Niet realistisch

Van Aert verwijst naar zijn dramatische val in de Tour van afgelopen zomer, de bijhorende zware blessure aan zijn dijbeen en de lange, lange revalidatie die nadien volgde. Pas in september kon hij weer deftig beginnen trainen, zijn eerste cross volgde pas eind december toen de renner van Jumbo-Visma meteen vijfde werd in Loenhout. “Ik trok daar nochtans met een klein hartje naartoe”, vertelt Van Aert. “Ik hoopte daar goed te eindigen en dan dankzij een goed BK (waar Van Aert ook vijfde werd, nvdr.) naar het WK te kunnen trekken. Het leek niet realistisch, maar uiteindelijk is alles wel goed gevallen. Het is superleuk dat ik er bij ben.”

LEES OOK. Ondanks reisproblemen en ziekte doet Wout van Aert vertrouwen op voor WK in Dübendorf: “Op het WK wil ik beste cross van het seizoen rijden”

Superleuk om mee te doen, want aan een stunt durft Van Aert niet te denken. Ook binnen de Belgische selectie ziet hij zichzelf niet als kopman. “Ik weet wat het is om een WK te winnen en zo’n koers met een zege af te sluiten, maar ik denk dat er op dit moment andere jongens zijn die er beter voor staan. Nu, ik kan hopelijk wel iets bijbrengen, anderen vertrouwen geven. En later kan ik nog eens terugkomen als de leider, dat hoop ik toch.”

Bekijk hier het WK-parcours

Zo ziet het parcours van het WK veldrijden eruit: biljartvlak met kunstmatige hindernissen. Video: Het Nieuwsblad

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.