Zondag 17 mei finale voor ‘den Beker’ op Waasland-Beveren

18.861 jonge voetballers in Jeugdcup Het Nieuwsblad

18.861 jonge voetballers in Jeugdcup Het Nieuwsblad

Een beeld uit de finales van vorig jaar

Het stadion van eersteklasser Waasland-Beveren is zondag 17 mei opnieuw decor van de finales van de Jeugdcup Het Nieuwsblad. De winnaars zullen zich de beste mogen noemen van een tornooi, waarbij in totaal liefst 1.613 teams deelnemen.

De Jeugdcup van Het Nieuwsblad is dit jaar aan haar 48e uitgave toe. ‘’We gaan stilaan naar de 50 edities en dan worden we Koninklijk’’, lacht mede-organisator Emiel Tack die, samen met Danny Bijn, de jongste jaren motor is van het mooie tornooi.

Mooi vooral om dat de Jeugdcup Het Nieuwsblad vooral de kans wil geven aan jongeren om zich over heel Vlaanderen met mekaar te meten. Tack: ‘’Als alle teams op volle sterkte aantreden, hebben we een cijfer van 18.861 voetballers die meedoen aan de Jeugdcup Het Nieuwsblad. Reken daar per speler toch een entourage bij van 6 personen – papa, mama, broer, zus, bomma, bompa – en dan bereiken wij met ons tornooi toch makkelijk 100.000 mensen.’’

Het tornooi is half oktober gestart. Oost- en West-Vlaanderen leveren aar traditie de meeste ploegen, maar Antwerpen is aan een stevige opmars bezig. De Jeugdcup Het Nieuwsblad richt zich op diverse jeugdcategorieën, van de U8 tot de U17-jongeren. Tot twee jaar geleden werd ook hard ingezet op de deelname van meisjesploegen, maar de Voetbalbond zelf organiseert nu een gelijkaardige competitie.

De Jeugdcup zit intussen in de fase van de achtste finales, en daarvoor werd nu ook de lottrekking gedaan. ‘’Vanaf nu is het rechtdoor naar de nationale finale. Eerst gaan de teams nog op provinciaal vlak uitmaken wie de beste zijn, en dan gaan we eerst naar de interprovinciale finales in Temse, om tenslotte op de terreinen van Waasland Beveren de echte finales te spelen.’’

De Jeugdcup Het Nieuwsblad bekroont uiteindelijk 16 nationale eindwinnaars, acht voor het gewestelijke niveau, acht voor het provinciaal voetbal.

Voor de deelname aan de cup betaalt elk team 30 euro, maar dat geld wordt volgens Tack ruimschoots terugverdiend via de kantines.

Waarom de Jeugdcup Het Nieuwsblad een gegeerd tornooi is. Tack: ‘’Wie de Jeugdcup wint, zal vaststellen dat eeuwig in de ploeg iets van blijft hangen. Zeg maar dat het een verhaal van roem is. Ze hebben ‘den Beker’ gewonnen. De jongeren die de finales spelen, zijn achteraf ook geweldig trots dat ze op een terrein van een team uit de Jupiler Pro League hebben mogen spelen.’’

www.jeugdcup.be

Facebook: Jeugdcup

Corrigeer