“Geen gegevens gestolen” bij cyberaanval op gemeente Willebroek

“Geen gegevens gestolen” bij cyberaanval op gemeente Willebroek

Het was de afgelopen dagen behelpen voor het gemeentepersoneel in Willebroek. Foto: Joris Herregods

Willebroek -

Bij de cyberaanval die de computersystemen van de gemeente Willebroek afgelopen weekend plat heeft gelegd, zijn geen gegevens gestolen. Dat zegt de gemeente in een persbericht. Intussen is de dienstverlening weer helemaal operationeel.

Cybercriminelen maakten misbruik van een kwetsbaarheid in het inlogplatform van de gemeente, zegt Geert Baudewijns van de beveiligingsfirma Secutec, die de gemeente bijstond. De criminelen eisten geld om de systemen te deblokkeren, maar daar is de gemeente niet op ingegaan. Uiteindelijk werd het probleem opgelost met een reservekopie.

Het achterpoortje in de inlogtechnologie, waardoor criminelen wachtwoorden kunnen onderscheppen, werd al in december ontdekt en de leverancier had er ook al een patch voor uitgebracht. De gemeente Willebroek was van plan om die upgrade begin februari door te voeren, zegt Baudewijns. De gemeente treft geen schuld, vindt de expert. Een patch installeren neemt nu eenmaal tijd.

Het federale Computer Emergency Response Team (Cert.be) brengt potentiële andere slachtoffers op de hoogte van het gevaar. Volgens Baudewijns leverde de leverancier het inlogplatform aan een duizendtal klanten in België. Daarvan zijn er 75 met een hoog risico onmiddellijk op de hoogte gebracht, zegt hij. Het is niet duidelijk wie de leverancier is.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees