Vlaming op cruiseschip in lockdown door coronavirus: “Geen paniek, eerder gelatenheid”

Video: Reuters

Een cruiseschip in de haven van de Italiaanse stad Civitavecchia is donderdag een tijdlang in afzondering geplaatst wegens een mogelijke uitbraak van het coronavirus. De opvarenden mochten het schip niet verlaten. “Er is geen paniek, eerder gelatenheid”, getuigde Vlaming Mike Louagie. Donderdagavond bleek het loos alarm: een Chinese vrouw bleek niet besmet.

Ongeveer zevenduizend mensen bevonden er zich aan boord van de Costa Smeralda. Een Chinese vrouw van 54 was namelijk mogelijk besmet met het coronavirus. De vrouw ging op 25 januari in de haven van Savona aan boord van het schip. Kort daarna kreeg ze koorts en ademhalingsproblemen.

Voorlopige tests negatief

Donderdag lag het schip aangemeerd in Civitavecchia, ten noorden van Rome. Niemand mocht van het schip vooraleer de vrouw en haar echtgenoot onderworpen waren aan een medische controle, en duidelijk werd of ze daadwerkelijk besmet waren met het dodelijke coronavirus.

Donderdagnamiddag bleek uit voorlopige tests al dat dat niet het geval was, ’s avonds kwam er bevestiging: het koppel was niet besmet. De duizend toeristen die in Civitavecchia van boord zouden gaan, mogen dit nu doen.

Achthonderd Chinezen

Eén van de passagiers aan boord was Mike Louagie, cruisefotograaf - en journalist. “Er zijn zo’n achthonderd Chinezen om het Chinese Nieuwjaar te vieren”, zegt hij. “Normaal mogen we rond 7, 8 uur van boord, maar vanochtend werd omgeroepen dat er een sanitaire inspectie zou plaatsvinden.”

Van paniek is er volgens Louagie geen sprake. “Er is eerder gelatenheid. Wat kan je anders doen? Veel mensen liggen in het zonnetje. In zwempak of met de kleren aan, klaar om van het schip te gaan. Volgens de laatste informatie wachten ze op analyses en zouden we in de late namiddag meer weten.”

bekijk ook

UITGELEGD. Wat is het coronavirus?

Corrigeer

MEER NIEUWS