Nieuwe besmettingen in Groot-Brittannië, 19 Belgische stalen gecontroleerd

Minister De Block over coronavirus: “Kans is reëel dat ook in ons land besmettingen opduiken”

Video: Belga

Het coronavirus heeft in China 42 nieuwe slachtoffers geëist. Daarmee is de dodentol opgelopen naar 213. Nu ook in Groot-Brittannië twee patiënten zijn opgedoken, is het virus met uitzondering van Nederland en Luxemburg in al onze buurlanden vastgesteld. In ons land zijn inmiddels al 19 personen getest op het virus, telkens negatief, meldt viroloog Marc Van Ranst. De EU trekt intussen tien miljoen euro uit voor wetenschappelijk onderzoek.

Er zouden twaalf tot vijftien landgenoten in aanmerking komen voor repatriëring vanuit de Chinese stad Wuhan, na de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vrijdag verklaard voor aanvang van de ministerraad. In ons land werden tot nu toe vijftien tot twintig mensen getest op het virus, maar de resultaten bleken allemaal negatief. Volgens viroloog Marc Van Ranst gaat het om 19 stalen.

De betrokken Belgen worden in China gecontacteerd eens het vliegtuig onderweg is, legde minister De Block uit. Ze merkt op dat het om een vrijwillige repatriëring gaat. Eens ze in België aankomen, worden ze veertien dagen in quarantaine gehouden in het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek. Indien ze nadien ziek worden, verhuizen ze naar het referentieziekenhuis Sint-Pieters.

Nu het virus al in een aantal buurlanden is opgedoken, is de kans volgens de minister reëel dat dit ook bij ons zal gebeuren. De mensen die tot nu toe werden getest, bleken niet besmet te zijn met het coronavirus, maar enkel een gewone griep te hebben.

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee personen opgedoken die besmet zijn met het coronavirus. Het gaat om de twee eerste gevallen in het land, zeggen de gezondheidsdiensten. “We kunnen bevestigen dat twee patiënten in Engeland, leden van dezelfde familie, positief hebben getest”, zegt het hoofd van de medische diensten in Engeland, Chris Whitty, in een communiqué van het ministerie van Gezondheid.

Scholen en bedrijven blijven gesloten in China. De vakantieperiode naar aanleiding van het Chinese Nieuwjaar liep normaal gezien op zijn einde, maar is verlengd om te vermijden dat grote groepen mensen samen zouden komen en het virus op die manier verder zouden verspreiden. Heel wat fabrieken, waaronder die van autoconstructeurs zoals BMW, Volvo en Volkswagen, legden hun productie stil.

Pilotenbond klaagt American Airlines aan

Een Amerikaanse pilotenvakbond is intussen naar de rechter gestapt om American Airlines te dwingen de vluchten naar China te staken. “De veiligheid en het welzijn van onze bemanningsleden en passagiers moeten altijd de hoogste prioriteit hebben”, zegt het hoofd van de Allied Pilots Association (APA).

Veel internationale luchtvaartmaatschappijen besloten al om hun vliegverkeer naar China geheel of gedeeltelijk te staken. APA wil dat ook American Airlines opdracht krijgt de vluchten direct te staken. De bond wijst op de “ernstige, en in veel opzichten nog onbekende, gezondheidsrisico’s die het coronavirus met zich meebrengt”. American Airlines had al laten weten volgende maand de vluchten op te schorten van Los Angeles naar Peking en Shanghai. De luchtvaartmaatschappij vliegt echter ook vanuit Dallas naar bestemmingen in China, waar duizenden mensen zijn besmet met het coronavirus.

Kort nadat de klacht bekendraakte, is aangekondigd dat de Verenigde Staten het reisadvies voor China hebben opgetrokken naar niveau vier. Amerikanen krijgen de raad om niet naar China te reizen.

“Reizigers moeten erop voorbereid zijn dat er met weinig of geen voorafgaande kennisgeving reisbeperkingen kunnen worden opgelegd”, luidt het reisadvies van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Commerciële luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten van en naar China opgeschort of beperkt.”

Evacuatie

België paste woensdag nog het reisadvies voor China aan. Met uitzondering van Hongkong worden niet-essentiële reizen naar China afgeraden. Naar Wuhan en de hele provincie Hubei worden alle reizen afgeraden.

Verschillende landen zoals Japan, Australië, de Verenigde Staten en Frankrijk gingen al over tot de evacuatie van hun landgenoten die in Wuhan vast waren komen te zitten. Zo steeg in Wuhan in de nacht van donderdag op vrijdag kort na middernacht Belgische tijd nog een vliegtuig met zo’n 200 Fransen aan boord op. Normaliter worden ook de Belgen die nog in Wuhan zitten vanavond nog gerepatrieerd.

LEES OOK. Minister van Volksgezondheid De Block: “Gerepatrieerde Belgen moeten 14 dagen in quarantaine in Militair Hospitaal blijven”

Italië kondigt noodtoestand af

In Italië zijn de eerste twee gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het gaat om Chinese toeristen, vermoedelijk een echtpaar. Premier Giuseppe Conte staakte uit voorzorg al het vliegverkeer van en naar China. De Italiaanse regering kondigde de noodtoestand af. Het land kondigt regelmatig de noodtoestand af, maar meestal is dat na aardbevingen, storm of overstromingen zoals die recent in Venetië. Op die manier treedt een versnelde procedure in werking om middelen vrij te maken. Zo kan de burgerbescherming opvangcentra inrichten.

De twee Chinese toeristen zijn opgenomen in een gespecialiseerd ziekenhuis. Het nieuwe coronavirus is ook opgedoken in andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland.

Meer dan 40.000 arbeiders van een groot industrieel Chinees complex in Indonesië zijn in quarantaine geplaatst. De groep PT Indonesia Morowali Industrial Park zonderde zijn nikkel- en staalfabrieken op het eiland Sulawesi af en de 43.000 werknemers mogen het complex enkel met een schriftelijke toestemming betreden of verlaten. Het Wuhan-virus brak in december uit op een vismarkt in Wuhan, waar naar verluidt exotische dieren werden verkocht voor consumptie. Het nieuwe virus behoort tot dezelfde familie van coronavirussen als het SARS. Het wordt echter beschouwd als minder “krachtig”, maar is wel besmettelijker. Volgens de WHO doodde de SARS-epidemie in 2002-2003 op wereldschaal 774 van de 8.096 besmette mensen, voor de ziekte onder controle werd gebracht.

LEES OOK. WHO roept coronavirus uit tot wereldwijde noodsituatie: “Grote vrees is verspreiding naar landen met zwakke gezondheidszorg”

bekijk ook

UITGELEGD. Wat is het coronavirus?

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN