Gerepatrieerde Belgen uit Wuhan moeten 14 dagen in quarantaine, Aziatische Vlamingen merken angst

Gerepatrieerde Belgen uit Wuhan moeten 14 dagen in quarantaine, Aziatische Vlamingen merken angst

De Belgen die uit de Chinese stad Wuhan worden gerepatrieerd, moeten nog een dagje langer geduld hebben. Nadien wacht hen bovendien 14 dagen in quarantaine in het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek. De Aziatische gemeenschap in Vlaanderen voelt zich ondertussen geviseerd.­

In totaal verblijven 15 landgenoten in Wuhan, waar het coronavirus eind vorig jaar uitbrak. Onder hen Johan Smets, die met een Chinese is getrouwd. “We kregen donderdagmiddag van de Belgische ambassade plots het bericht dat we met een Frans vliegtuig naar Europa kunnen terugkeren”, zegt Smets. Aanvankelijk was het plan om vrijdagavond te verzamelen aan het Franse consultaat in Wuhan, waar de Belgen eerst nog medisch moesten gecontroleerd worden. Maar vrijdagmorgen kreeg Smets plots het bericht dat er problemen waren met de “beschikbaarheid van het vliegtuig” en dat de Belgen pas zaterdagavond zouden kunnen vertrekken.

Militair hospitaal

Maar Smets is tevreden dat hij weg kan. “Wie nu niet vertrekt, riskeert in het ergste geval maandenlang niet weg te kunnen.” De quarantainemaatregelen in België neemt hij er dan maar bij. Gisteravond werd immers beslist om de terugkeerders veertien dagen in quarantaine te houden. “De gerepatrieerde Belgen worden vanuit Frankrijk naar Melsbroek gevlogen”, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) aan de VRT. “Van daaruit worden ze overgebracht naar het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek. Daar zullen ze 14 dagen in quarantaine blijven, volgens de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Wie tijdens die periode ziek wordt, zal naar het gespecialiseerde ziekenhuis Sint-Pieters in Brussel gebracht worden.”

De (WHO) beschouwt de uitbraak van het coronavirus sinds gisteren als een internationale noodsituatie. Het virus krijgt de PHEIC-status (Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid). Voor een dergelijke stap moet de bedreiging van de gezondheid zeer ernstig zijn. De beslissing kwam er na de eerste bevestigde gevallen van overdracht van mens naar mens buiten China, onder meer in de VS. De dodental in China is ondertussen al opgelopen tot 213, en in Italië werd het eerste besmettingsgeval gemeld.

LEES OOK. Coronavirus: al 213 doden, piloten dienen klacht in, besmetting in Italië

Angst voor Aziaten

In ons land zijn vooralsnog geen besmettingen vastgesteld. Toch merkt Joe Choi, organisator van het Chinese Nieuwjaar in Antwerpen, dat de sfeer wat aan het veranderen is. “De mensen kijken anders naar ons”, vertelt hij. “Met het Chinees Nieuwjaar (25 januari, nvdr.) merkten we het al: er was een minder grote opkomst, en de mensen lijken stilaan bang te worden voor alles wat Aziatisch is. Al is het hier minder erg dan in het buitenland.”

Gerepatrieerde Belgen uit Wuhan moeten 14 dagen in quarantaine, Aziatische Vlamingen merken angst
Joe Choi.

Ook op sociale media merkt hij de angst en het onbegrip: “Op Facebook vertelde een Chinese vriendin dat haar kinderen gepest worden. Op de speelplaats wordt gezegd dat ze verantwoordelijk zijn voor het virus. Ik hoorde ook dat mensen op de bus bewust ergens anders gaan zitten. Er worden ook grapjes gemaakt. ‘Pas op, daar komt hij met het virus’, hoor je dan. Het is vaak onschuldig, maar sommigen menen het ook.”

In verschillende landen duiken op sociale media racistische boodschappen op, naast verhalen van mensen die zich geviseerd voelen. In Frankrijk werd daarom de hashtag #jenesuispasunvirus gelanceerd. Ook buiten Europa worden gevallen van racisme gemeld. Zo ondertekenden ouders in Canada een petitie om te vragen dat kinderen van wie familieleden naar China hebben gereisd, in quarantaine worden geplaatst. En in Zuid-Korea verschijnen aan de ingang van restaurants bordjes met “Geen Chinezen toegelaten”. 500.000 Zuid-Koreanen tekenden een petitie voor een inreisverbod vanuit China.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS

AANGERADEN