Gevangeniswezen reageert op heisa rond kasteelmoord: “Verlof toekennen is een recht”

Gevangeniswezen reageert op heisa rond kasteelmoord: “Verlof toekennen is een recht”

Dokter André Gyselbrecht mag dit weekend voor het eerst twee nachten thuis doorbrengen. Foto: Photo News

Ruiselede / Wingene -

Amper acht maanden na zijn veroordeling tot 21 jaar cel als opdrachtgever van de kasteelmoord, mag dokter André Gyselbrecht (69) dit weekend twee nachten thuis slapen. Er is veel kritiek op die snelle toekenning van penitentiair verlof, maar het Gevangeniswezen benadrukt dat alles correct is verlopen. “Het parket is vooraf wél op de hoogte gebracht.”

“Het gevangeniswezen kan niet ingaan op individuele dossiers, maar wenst de wettelijke procedures te duiden over het toekennen van penitentiair verlof”, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver in een reactie op de heisa rond André Gyselbrecht. “Het bekomen van penitentiair verlof is een recht. Er moet wel aan een reeks voorwaarden worden voldaan.” Concreet, klinkt het, gaat het om de “uitbouw van een reclasseringsdossier, geen tegenaanwijzingen van nieuwe feiten, vluchten en het verontrusten van slachtoffers”. Het verlof wordt ook pas toegekend na een grondig psychosociaal onderzoek.

“Gerecht vooraf op hoogte gebracht”

“Bij het toekennen van penitentiair verlof worden de diensten die slachtoffers begeleiden en het parket geconsulteerd”, stelt Van De Vijver nog. “Het verloop van de procedure voor het toekennen van uitgaansvergunningen en verloven door de penitentiaire administratie is volkomen wettelijk verlopen en gestoeld geweest op doorgedreven feitelijke en psychosociale analyse.”

“Een veroordeelde komt in aanmerking voor een voorwaardelijke invrijheidstelling na 1/3 van de uitvoering van zijn straf. Een veroordeelde kan tegen dan een verzoek tot voorwaardelijke invrijheidstelling indienen bij de strafuitvoeringsrechtbank (SURB). Een voorwaardelijke invrijheidstelling betekent dat de veroordeelde buiten de gevangenis mag verblijven, mits het respecteren van voorwaarden tijdens een proeftermijn.”

“De periodieke uitgaansvergunningen van enkele uren tijdens de dag worden slechts toegekend voor heel specifieke redenen in het kader van de voorbereiding van de maatschappelijke re-integratie zoals bijvoorbeeld therapie buiten de gevangenismuren. De maatschappij en de slachtoffers zijn erbij gebaat dat veroordeelden die vrij komen goed begeleid worden.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees