Rusland schorst eigen atletiekfederatie tot 1 maart

Rusland schorst eigen atletiekfederatie tot 1 maart

Hoogspringer Danil Lysenko is een Rus. Foto: AP

Rusland heeft zijn eigen atletiekfederatie RUSAF tot 1 maart geschorst, zo werd vrijdag bekendgemaakt in een persmededeling.

De Russen reageren daarmee op de aanbevelingen van de Athletics Integrity Unit (AIU), die de Internationale Atletiekfederatie donderdag adviseerde om uitsluiting te overwegen na de herhaaldelijke dopingschandalen. “De beschuldigingen van de integriteitscommissie aan het adres van de Russische federatie zijn bijzonder ernstig”, verklaarde World Athletics. “Als RUSAF blijft ontkennen, zal het Internationaal Sporttribunaal TAS zich over de zaak moeten uitspreken en is het nadien aan het bestuur van World Athletics om zich te beraden over een sanctie.” Dat kan dan de allerzwaarste worden: Rusland uit het ledenbestand schrappen.

Schuldbekentenis

World Athletics maande Rusland echter eerst nog aan tot actie. Mits een schuldbekentenis zouden de sancties milder zijn en kunnen de Russische atleten eventueel weer onder neutrale vlag aan competities deelnemen en kan er werk gemaakt worden van een nieuwe procedure voor de herintegratie van de Russische atletiek.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.