Rusland bevestigt eerste twee gevallen van coronavirus, Myanmar stuurt vliegtuig met alle passagiers terug naar China

Rusland bevestigt eerste twee gevallen van coronavirus, Myanmar stuurt vliegtuig met alle passagiers terug naar China

Foto: AFP

Bij twee Chinese burgers in Siberië is besmetting met het coronavirus vastgesteld, de eerste twee bevestigde gevallen in Rusland. Moskou heeft ook de evacuatie van Russische burgers uit verschillende Chinese gebieden bevolen vanwege de epidemie.

Volgens vicepremier Tatiana Golikova bevindt een van de patiënten zich in de regio Transbaikal, die grenst aan China, en de andere in de regio Tjoemen, die grenst aan Kazachstan. Het gaat om Chinese burgers. Rusland had de grens met China - zo’n 4.250 kilometer lang - donderdag al gesloten.

Rusland bevestigt eerste twee gevallen van coronavirus, <B>Myanmar stuurt vliegtuig met alle passagiers terug naar China</B>
Foto: Photo News

Myanmar stuurt vliegtuig terug naar China

Myanmar heeft dan weer een vliegtuig met vrijwel alle passagiers teruggestuurd naar China, nadat een mogelijk geval van besmetting was ontdekt. Een Chinese passagier werd naar een naburig ziekenhuis gebracht omdat hij mogelijke symptomen van het virus vertoonde. Twee Myanmarezen mochten het toestel verlaten, ook zij werden voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

“De overige mensen aan boord werden teruggestuurd”, aldus een official. In totaal waren 79 passagiers aan boord van het vliegtuig van China Southern Airlines dat uit Guangzhou kwam, onder wie twee Amerikanen, twee Fransen, twee Myanmarezen, een Colombiaan en 72 Chinezen.

Myamnmar is beducht voor een epidemie waartegen de gezondheidsdiensten van het land niet opgewassen zijn. In het land is nog geen enkel geval van de ziekte opgedoken. Het land wacht op groen licht om ruim 60 studenten te evacueren uit Wuhan, de Chinese metropool waar de epidemie uitbrak.

Passagier van Frans repatriëringsvliegtuig heeft symptomen

Een passagier van een vliegtuig dat 180 Fransen uit Wuhan repatrieerde, “vertoont symptomen” van het coronavirus en is na de landing in Frankrijk naar een ziekenhuis in de Zuid-Franse stad Marseille gebracht, zo heeft de Franse minister van Gezondheid bekendgemaakt. “Deze persoon werd rechtstreeks naar het Timoneziekenhuis gebracht en zal uiteraard getest worden”, preciseerde de minister op een persbriefing op de luchthaven van Marignane.

Rusland bevestigt eerste twee gevallen van coronavirus, <B>Myanmar stuurt vliegtuig met alle passagiers terug naar China</B>
Foto: AFP

Maand langer vakantie in Hongkong

Scholen in Hongkong zullen pas begin maart weer opengaan. Dat heeft de regeringsleidster Carrie Lam vrijdag aangekondigd. Zo hebben de autoriteiten de vakantie in één klap met een maand verlengd.

Tot nu toe zijn in Hongkong twaalf personen besmet geraakt met de longziekte. De regio heeft deze week al de grenzen met China grotendeels afgesloten, onder meer de trein- en scheepvaartverbindingen werden opgeschort. Eerder werden ook al maatregelen genomen om Chinese reizigers de toegang te ontzeggen tot de stad. Zo werden pakketreizen en later ook alle individuele reizen voor Chinese burgers naar Hongkong uitgesteld.

Ook Singapore en Mongolië sluiten grenzen

Singapore en Mongolië sluiten dan weer hun grenzen voor alle reizigers uit China. Singapore had tot nu toe enkel reizigers uit de Chinese regio Hubei de toegang verboden. Het is vanuit Hubei dat het nieuwe coronavirus zich heeft verspreid. De stadstaat versterkt nu dus de maatregelen nadat de Wereldgezondheidsorganisatie donderdag de “internationale noodtoestand” had afgekondigd vanwege de epidemie.

LEES OOK. WHO roept coronavirus uit tot wereldwijde noodsituatie: “Grote vrees is verspreiding naar landen met zwakke gezondheidszorg”

Mongolië had eerder al verboden om de grens met China met de auto over te steken. Ook sloot het scholen en schortte het evenementen op, ook al is er officieel nog geen enkele besmetting vastgesteld. Tot 2 maart zal Mongolië niemand het land nog binnen laten vanuit China, zegt de regering in een persbericht. Mongoolse burgers mogen in die periode evenmin naar China reizen. Ze krijgen nog tot 6 februari de tijd om terug te keren uit China. Daarna kunnen ze enkel nog gebruikmaken via één toegangspunt voor spoorverkeer of via de luchthaven van Ulaanbaatar.

De WHO waarschuwt nochtans dat het sluiten van grenzen contraproductief kan zijn. Burgers zouden kunnen proberen om clandestien te reizen, waardoor het virus zich net sneller zou verspreiden. “Het is al herhaaldelijk en duidelijk gezegd dat de WHO geen reis- en handelsbeperkingen aanraadt”, zei een woordvoerder van de WHO, Christian Lindmeier, om die reden op een persconferentie in Genève.

Rusland bevestigt eerste twee gevallen van coronavirus, <B>Myanmar stuurt vliegtuig met alle passagiers terug naar China</B>
Foto: AFP

China waarschuwt voor “onnodige paniek” en “buitensporige” voorzorgsmaatregelen

De Chinese ambassadeur van de Verenigde Naties Xu Chen waarschuwt intussen voor “onnodige paniek” en “buitensporige” voorzorgsmaatregelen. “Het is niet nodig om onnodig in paniek te raken, noch om buitensporige maatregelen te nemen”, zei Xu Chen tijdens een persconferentie, waarbij hij benadrukte dat “de Wereldgezondheidsorganisatie het volste vertrouwen in China heeft”. Hij hoopte dat er kalm en rationeel gebleven kan worden. “We hebben de capaciteit om de ziekte te verslaan”, zei hij herhaaldelijk. “Zolang men ons vertrouwt, denk ik dat we de strijd kunnen winnen.”

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

NIEUWS