Failliete Amerikaanse bond biedt misbruikte turnsters miljoenen, maar advocaat lacht voorstel weg: “Gewetenloos”

Failliete Amerikaanse bond biedt misbruikte turnsters miljoenen, maar advocaat lacht voorstel weg: “Gewetenloos”

Kyle Stephens, een van de slachtoffers. Foto: Photo News

De Amerikaanse turnbond biedt de honderden slachtoffers van de veroordeelde teamarts Larry Nassar een schadevergoeding van 215 miljoen dollar, omgerekend bijna 200 miljoen euro. USA Gymnastics hoopt alle juridische zaken hiermee in één keer te kunnen schikken.

LEES OOK. De vele gedaantes van Simone Biles, (wellicht) de beste turnster aller tijden: “Ik lijd altijd pijn, mijn lichaam valt stilaan uit mekaar” (+)

LEES OOK. Hij beschermde arts die meer dan 200 atletes misbruikte, maar kreeg ruim 2 miljoen na ontslag: “Hij wordt gewoon beloond!”

Nassar werd begin dit jaar veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor seksueel misbruik van meer dan 250 atletes, waarvan de meesten tussen 2012 en 2016 lid waren van de Amerikaanse vrouwenteams in het turnen. Onder hen bevonden zich olympische kampioenen als Alexandra Raisman, McKayla Maroney en Simone Biles.

De atletiekbond wil hen nu compenseren met een toegift van 2015 miljoen dollar. “We hopen dat we hiermee tot een akkoord kunnen komen”, aldus voorzitster Li Li Leung. “We hebben dit voorstel gecommuniceerd naar de slachtoffers, welke datgene is dat onze verzekeraars bereid zijn om te betalen. Er zijn nu dus twee opties: het voorstel aanvaarden of verder procederen.”

Failliete Amerikaanse bond biedt misbruikte turnsters miljoenen, maar advocaat lacht voorstel weg: “Gewetenloos”
Larry Nassar. Foto: Photo News

De advocaten van de slachtoffers reageerden negatief op het voorstel van USA Gymnastics, dat eind 2018 het faillissement aanvroeg door toedoen van de rechtszaak. Er zouden te weinig garanties in staan om de sporters in de toekomst tegen dergelijke wantoestanden te beschermen. Bovendien weigert de bond verantwoording te nemen voor wat zich in het verleden heeft voorgedaan.

“Ik zit niet in een positie om dit voorstel te weigeren”, liet advocaat John C. Manly weten aan The New York Times. “Maar als ik spreek voor mijn cliënten, dan is de kans groter dat Donald Trump Bernie Sanders aanvaardt als presidentskandidaat dan dat zij dit aanvaarden. Dit is gewoon gewetenloos.” Dat kans dat de procedureslag doorgaat, is dus bijzonder groot.

Doofpot

Binnen het Amerikaans Olympisch Comité (USOC) stond men erg laks tegenover de beschuldigingen aan het adres van voormalig turnarts Larry Nassar. Dat bleek uit een vrijgegeven verslag van 233 pagina’s, aangevraagd door het USOC en uitgevoerd door een advocatenkantoor.

Het verslag beschuldigt enkele hoog geplaatsten binnen het Amerikaans Olympisch Comité ervan niet gereageerd te hebben op de eerste beschuldigingen aan Nassar in 2015. Ze zouden eind 2016, toen het schandaal op uitbarsten stond, ook geprobeerd hebben de feiten in de doofpot te steken.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.