Remco Evenepoel blij dat hij zijn positioneringsfout niet cash betaalde: “Het was mijn eigen schuld”

Remco Evenepoel blij dat hij zijn positioneringsfout niet cash betaalde: “Het was mijn eigen schuld”

Foto: Photo News

Remco Evenepoel kroop in de koninginnenrit van de Ronde van San Juan door het allerkleinste gaatje, maar gaf dan een kleine veertig kilometer lang een demonstratie van zijn ongebreidelde kracht en doorzettingsvermogen. “Uiteindelijk ben ik blij dat ik nog meespeelde voor de ritzege, maar ik had net iets te veel met de krachten moeten gooien om opnieuw voorin te raken op Alto Colorado.”

LEES OOK. Remco Evenepoel zet scheve waaiersituatie op indrukwekkende wijze recht en blijft leider in Ronde van San Juan

Hoe kwam het eigenlijk dat je de eerste waaier miste op een plaats waarvan je wist dat het ging gebeuren?

“Het was puur mijn eigen schuld. Ik heb dat ook bij de debriefing gezegd. Mijn ploegmaten hadden zich niets te verwijten. Deceuninck – Quick-Step heeft de hele rit lang alles alleen moeten controleren. Op het einde was het aan mij. We probeerden eigenlijk voor de dubbel te gaan, maar we hebben de witte leiderstrui behouden. Uiteindelijk was dit het belangrijkste vandaag. Al ben ik teleurgesteld in mezelf dat ik in die tweede waaier zat. Daar moet ik toch eens werk van maken.”

Ben je niet te streng voor jezelf nu?

“Dat zijn fouten die ik niet meer mag maken. In de Tour gaat de eerste waaier zeker wegblijven. Het mag zeker niet meer voorvallen.”

Wat ging er dan juist fout?

“We zaten met de ploeg perfect gepositioneerd. We gingen in de eerste tien naar beneden. Maar op het einde van de afdaling verminderde het peloton snelheid en iedereen kwam van links en rechts. En ik zat middenin vast. Ik kon geen kant op. Het was mijn eigen schuld dat ik het wiel van de ploegmaten verloor. Dat kan gebeuren. Nog collega’s van mij hadden hetzelfde voor. Ik ging eerst twee Brazilianen voorbij en toen ik in die groep kwam, zag ik een gat van vijftig meter. Ik kon er niets aan doen. Op dat moment was er wat paniek. Dat zijn dingen die je moet leren. Het is een fout en geen fout. De wind kwam van rechts achteraan. Ik zat op links goed, maar ik kon toch moeilijk iemand duwen of trekken. De race moet veilig blijven. Misschien had ik wat meer voor mijn positie moeten vechten. Het overkwam ook Sevilla.”

LEES OOK (N+).“Remco Evenepoel ontsnapt uit escaperoom dankzij fenomenale klasse en stalen zenuwen”

Remco Evenepoel blij dat hij zijn positioneringsfout niet cash betaalde: “Het was mijn eigen schuld”
Foto: BELGA

Heb je dan niet gevreesd dat je de eindzege kwijt zou spelen? Was je dan niet in paniek?

“Een klein beetje wel. Ik zag 1’, dan 1’10 achterstand. Ik dacht efkens van: ‘godver, het is toch niet waar hé’. Ik was van mening dat iedereen mee was van de favorieten. Ik dacht dat het gedaan was, maar toen ik Sevilla en zijn beste klimmer in onze groep zag, kreeg ik opnieuw hoop. We vonden elkaar heel snel. Het was echt een geluk dat die twee mannen hard meewerkten. We hadden gelijklopende belangen. We hebben elkaar geholpen geholpen om op het podium te blijven. We hadden veel aan elkaar. Ik ga hem nog bedanken.”

De ploeg was sterk, maar jij was héél sterk.

“Als ik die fout niet maak, spaar ik wat krachten voor op het einde. Dat zijn fouten waaruit ik leer. Het is allemaal nog goed gekomen, maar dat mag niet meer gebeuren.”

Welk gevoel overheerst nu?

“Ik ben gelukkig. Ik wist dat het super moeilijk zou zijn om deze etappe te winnen, dat ze zou naar mij zouden kijken. Ze gingen sowieso allemaal proberen om de etappe mee te pakken, want ze wisten dat het voor het klassement heel moeilijk zou worden. Ik hield stand en finishte nog vijfde. Ik probeerde het nog, maar de achtervolging had te veel krachten gekost. Door de tweede plaats van Sevilla staat hij nu op 1’01” achter.”

Onder de koers suggereerden ze op Twitter dat je spijsverteringsproblemen had en aan je buik tastte, wat is er van aan?

“Dit is het eerste dat ik daarvan hoor. Ik nam gewoon mijn radio om te communiceren met mijn ploegleider en ploegmaten. Die mensen die dat verspreidden, zou ik aanraden toch iets meer koers te volgen.”

Is de manier waarop je vandaag een onmogelijke situatie rechtzette niet hét bewijs dat je sterker bent geworden, zoals je al voorspelde op stage?

“Ja. Ik had dit vorig jaar niet voor elkaar gekregen. Ik ben blij.”

Mogen we schrijven dat de eerste buitenlandse eindoverwinning in een ronde binnen is?

“Normaal wel. Er moet niet veel meer geklommen worden en ze voorspellen ook niet veel wind meer. Ik moet enkel zien niet ziek te worden en niet te vallen. Elke dag loert er gevaar om de hoek, zo is het ook in het gewone leven. Ik probeer mijn ogen goed open te houden. Hopelijk kunnen we zondagavond een klein feestje bouwen.”

Remco Evenepoel blij dat hij zijn positioneringsfout niet cash betaalde: “Het was mijn eigen schuld”
Foto: Photo News
Corrigeer

MEER NIEUWS