Sigiswald Kuijken en Het Kuijken Strijkkwartet bij ZulteCultureel

FOTO. Concert Sigiswald Kuijken verdaagd naar vastenperiode 2021

Het concert van het Sigiswald Kuijken Strijkkwartet op 27 maart in de parochiekerk van Zulte kan wegens de coronamaatregelen niet doorgaan. Organisator Peter Bral van ZulteCultureel: 'Na overleg met Sigiswald Kuijken hebben we besloten het concert te laten doorgaan op vrijdag 26 maart 2021 en dus ook weer in de periode van veertig dagen die Pasen voorafgaan. Er zal eerstdaags contact opgenomen worden met wie reeds zijn reservatie hebben betaald voor een regeling van terugbetaling.'

Voor de vierde, uitgestelde, editie in de reeks concerten van ZulteCultureel staat Sigiswald Kuijken met zijn ensemble het Kuijken strijkkwartet op de affiche, een naam die tot de absolute wereldtop van de klassieke muziek behoort. Zij brengen op 26 maart 2021 ‘De Zeven Laatste Woorden’ van Joseph Haydn in de Sint-Petrus- en Pauluskerk in Zulte.

Sigiswald Kuijken

Sigiswald Kuijken (° 1944) is een Belgisch violist en dirigent, die op dit ogenblik in de Leiestreek woont, meer bepaald in Kortrijk. Hij is de broer van cellist Wieland Kuijken, fluitist Barthold Kuijken, ecoloog Prof. Dr. Em. Eckhart Kuijken, en beeldend kunstenaar Oswald Kuijken. 

In 1986 richtte Kuijken het Kuijken Strijkkwartet op, toen nog met François Fernandez, zijn echtgenote Marleen Thiers en zijn broer Wieland Kuijken. Vandaag bestaat het kwartet Sigiswald Kuijken zelf, eerste viool, zijn echtgenote Marleen Thiers, altviool, Sara Kuijken, zijn dochter, tweede viool, en Michel Boulanger, cello.

Kuijken is de meester van de barokviool en speelt zijn concerten op een authentiek exemplaar uit de achttiende eeuw. Naast muzikant doceert hij echter ook aan diverse conservatoria. In 2016 kreeg hij de Klara Carrièreprijs. Internationaal is hij bekend met zijn groep La Petitie Bande, het barokorkest waar hij de wereld mee rond trekt. Later op het jaar staat zij bijvoorbeeld nog op de planken in Japan.

De Zeven Laatste Woorden

Zij komen als programma “De Zeven Laatste woorden” van de Oostenrijkse componist Joseph Haydn vertolken binnen de periode van veertig dagen die het paasfeest voorafgaan. Het meesterwerk van Haydn werd ook voor dit doel  en tijdstip van uitvoering, door hem gecomponeerd.  Haydn maakte dit werk als vastenmeditatie en geeft de luisteraar een kijk op zijn persoonlijke relatie met de lijdende Christus. Het  begint met een ouverture gevolgd door zeven meditaties op de zeven laatste woorden van Christus aan het kruis. Dit werk behoort tot de toppers van het strijkkwartet genre.

ZulteCultureel

Peter Bral: 'ZulteCultureel is een feitelijke vereniging opgericht in oktober 2017. Door onze culturele werking willen wij Zulte in de schijnwerpers plaatsen. Alle generaties willen we sensibiliseren, om ze op een positieve wijze in contact te brengen met onze culturele activiteiten en ze vervolgens te 'triggeren' om daaraan mee te werken. Binnen onze mogelijkheden trachten we ons in te zetten op het organiseren en promoten van uitzonderlijke en hoogstaande cultureel geïnspireerde evenementen. Met geringe middelen ondersteunen we muzikanten, kunstenaars en gezelschappen bij het ontwikkelen van hun projecten en het uitbouwen van hun carrière.

Het concert is een organisatie van ZulteCultureel in samenwerking met de kerkfabriek Sint-Petrus Zulte. Na de voorstelling biedt Zultecultureel allen een hartig hapje aan en is er gelegenheid om na te praten bij een drankje.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio