Mettepenningen ziet sterke Ryan Kamp wereldkampioen worden bij beloften, Belgen stellen teleur

Tweede wedstrijd op het WK veldrijden in Dübendorf en tweede Nederlands feestje. Na Shirin van Anrooij bij de meisjes-junioren was het bij de mannen-beloften de beurt aan Ryan Kamp. Een triomf ook voor Jurgen Mettepenningen, die de Nederlander nog drie jaar onder contract heeft bij Pauwels Sauzen-Bingoal. De Belgen ontgoochelden. Niels Vandeputte werd zevende.

De Fransman Antoine Benoist was als beste weg, maar in zijn zog draaide Niels Vandeputte als derde het veld in. Ook Timo Kielich en Yentl Bekaert waren goed weg. Belgisch kampioen Toon Vandebosch kende een dramatisch begin en verzeilde in de achtergrond.

In het begin van ronde twee scheidden vijf renners zich af: naast Benoist en Vandeputte haakten ook de Zwitserse topfavoriet Kevin Kuhn en het Nederlandse duo Ryan Kamp en Pim Ronhaar aan. De Italiaan Jakob Dorigoni miste de aansluiting door een val.

Kuhn trok dan door en alleen Benoist en Kamp konden volgen. Maar het ingaan van de derde ronde waren ze weer met vijf, maar Vandeputte hing constant aan de rekker. Bij het ingaan van de vierde ronde sloot de Belg weer aan, samen met Mees Hendrikx, een derde Nederlander. Maar al snel moest hij de rol lossen, ook omdat Ryan Kamp zijn duivels ontbond.

Tot grote vreugde van zijn ploegmanager Jurgen Mettepenningen, die de Nederlander twee weken geleden een profcontract voor drie seizoenen liet tekenen bij Pauwels Sauzen-Bingoal. Hij bouwde gestaag een kloof uit, maar thuisrijder Kuhn bleef hem in het vizier houden. In de laatste ronde brak die echter. Zilver dus voor de topfavoriet, ook het brons was voor Team Oranje dankzij Hendrikx.

Dus meteen twee op twee voor de Nederlanders in Dübendorf. De Belgen stelden zwaar teleur. Niels Vandeputte werd finaal zevende, Jelle Camps negende en Yent Bekaert tiende.

Uitslag:

1. Ryan Kamp

2. Kevin Kuhn +36”

3. Mees Hendrikx +52”

4. Antoine Benoist +1’16”

5. Pim Ronhaar +1’19”

...

7. Niels Vandeputte +1’36”

9. Jelle Camps +2’15”

10. Yentl Bekaert +2’36”

14. Timo Kielich

17. Toon Vandebosch

Niels Vandeputte: “Helemaal perte totale gereden”

Met een zevende plaats was Niels Vandeputte de beste landgenoot aan de finish. Een schrale troost, vond de inwoner van Brecht. “Naar een WK kom je met één doel voor ogen, voor die zevende plaats ben ik niet naar Zwitserland afgereisd. Maar ik heb alles gegeven wat ik in mij had, ik heb mij helemaal perte totale gereden, dus moet ik vrede nemen met die zevende plaats.”

Lag het aan de benen of het parcours? Vandeputte: “Beiden! Ik had niet de superdag waar ik op hoopte maar ik kreeg ook niet het parcours voorgeschoteld dat bij mij paste. Op een WK moet gewoon alles meezitten en dat was hier niet het geval.”

Vandeputte speelde lange tijd accordeon met de kopgroep. “Die mannen vielen af en toe stil waardoor ik kon terugkeren. Maar de tijd die zei namen om te herstellen, werd mij niet gegund. Op het einde van de derde ronde ben ik volledig geblokkeerd. Daar ben ik anderhalve ronde van moeten bekomen. Over dat dipje ben ik eigenlijk nooit over geraakt, enkel mijn laatste halve ronde was nog goed. Daar koop ik uiteraard niets mee. Of ik spijt heb van mijn voortvarende start? Toch niet! Ik moest mee zijn. Als ik voorzichtiger start, ben ik misschien ook zevende of zesde maar dan ga ik mezelf verwijten dat ik er niet alles aan heb gedaan in de start. Het was erop of eronder, enkel de titel telde.”

Het slotgevoel was dubbel. “Ik ben ontgoocheld maar heb mezelf ook niets te verwijten. Ik heb alles gedaan wat ik moest doen en ik heb tijdens de wedstrijd alles gegeven. Ik word zevende en daar moet ik vrede mee nemen. Volgend jaar ligt er een nieuwe kans in Oostende, op een parcours dat mij veel beter ligt. Daar gaan we voor meer dan een zevende plaats.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.