Start bouw fietsers- en voetgangersbrug over de Leie

Het Antoon Van Paryspad is nog tot 13 juli 2020 van de Louis Dhontstraat tot de Tolpoortbrug afgesloten voor fietsers en voetgangers. Er is een omleiding voorzien via de Louis Dhontstraat - Tolpoortstraat. Vanaf maandag 3 februari starten de bouwwerken voor de aanleg van een nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de Leie. De einddatum van deze werken is voorzien voor februari 2021.

Deze nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Toeristische Leie zal het winkelhart van Deinze verbinden met de gratis parking van de Brielpoort. Wie wil winkelen in de Tolpoortstraat, zal na afwerking  de wagen kunnen parkeren op de gratis parking van de Brielpoort en via de brug de Toeristische Leie oversteken. Aan de kant van de parking zal de nieuwe brug aansluiten op de Lucien Matthyslaan. Aan de andere kant van de Toeristische Leie knoopt ze aan met het Antoon Van Paryspad. Een betere ontsluiting voor iedereen betekent dat de klanten vlot kunnen parkeren, dat er meer volk naar de winkels kan komen en dat de mobiliteit verduurzaamt.

Klapbrug

De nieuwe brug wordt een klapbrug van 38 meter lang en vier meter breed. Schepen met een hoogte van maximum 3,2 meter kunnen er gewoon onderdoor, voor hogere schepen klapt de brug open. Personeel van De Vlaamse Waterweg nv zal de brug bedienen vanuit een technisch gebouw ter hoogte van de Brielpoortparking. Op termijn zal de brug, net als alle bruggen en sluizen op de Leie-as, vanuit één verkeerscentrale bediend worden. Een hellingspercentage van 4,5% zorgt dat fietsers en voetgangers vrij van inspanning aan de overzijde geraken.

Marie-José Van Hee

Het ontwerp voor de brug is van de Gentse architecte Marie-José Van Hee, die in 2014 ook al het marktplein en de Leie-oevers in Deinze tekende. Net als de nieuwe stadshal van Gent, werkte ze voor het ontwerp nauw samen met het Gentse architectenduo Robbrecht & Daem. Het is voorzien dat de brug tegen mei 2021 klaar zal zijn. De timing van de werken is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Verkeer

Gedurende de volledige duur van de werken wordt de Lucien Matthyslaan ter hoogte van de Brielpoortparking onderbroken voor alle verkeer. Het verkeer dient over de parking en het voorplein van de Brielpoort te rijden.

Het Brielpaviljoen, de jachthaven en provinciaal domein De Brielmeersen blijven bereikbaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio