Jakob Fuglsang in zwaar weer: “Geheim rapport linkt renner aan dopingdokter Ferrari”

Jakob Fuglsang in zwaar weer: “Geheim rapport linkt renner aan dopingdokter Ferrari”

Fuglsang bij zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik vorig jaar Foto: BELGA

Jakob Fuglsang (34) en Alexey Lutsenko (27) zitten in vieze papieren. Deense en Noorse media hadden inzage in een geheim rapport waarin beide Astana-renners aan de beruchte dopingdokter Michele Ferrari linkt.

Het rapport – 24 pagina’s in ­totaal – gaat uit van het antidopingagentschap CADF, een onafhankelijke instantie die de strijd tegen doping in het wielrennen superviseert. De aantijgingen tegen Fuglsang lijken het zwaarst te wegen: CADF zou over “informatie” beschikken die aangeeft dat de Deense renner een dopingprogramma volgt bij Ferrari. Lutsenko wordt niet rechtstreeks aan doping gelinkt. Hij zou wel aanwezig geweest zijn op “minstens één” van de ontmoetingen tussen Fuglsang en Ferrari in Monaco.

Met het complete team?

Ferrari is als architect van het dopingprogramma achter Lance Armstrong voor het leven geschorst. Hij mag op geen enkele manier in eender welke sport actief zijn. Renners die hem toch als consulent onder de arm nemen, riskeren een schorsing van twee jaar.

Het rapport noemt alleen Fuglsang en Lutsenko bij naam, maar suggereert dat er een heimelijke samenwerking bestaat tussen Ferrari en het complete Astana-team. Zo zou de Italiaanse arts gespot zijn bij het team tijdens de Ronde van Catalonië. Manager van Astana is Alexandre Vinokourov, die als renner eerder al toe gaf dat hij een dopingprogramma bij Ferrari volgde.

Monaco

De Scandinavische media, die het rapport naar buiten brachten, contacteerden zelf twaalf mensen binnen het wielrennen, die beaamden dat Fuglsang met Ferrari samenwerkt. De Deense renner zou in Monaco gezien zijn achter de brommer van de Italiaanse arts.

Politiken.dk geeft aan dat “één toprenner” in het bijzonder ooggetuige was van de ontmoeting tussen Fuglsang en Ferrari. Het contacteerde de renner in kwestie, maar die wilde het bericht niet bevestigen.

Fuglsang noch Lutsenko wilde gisteren reageren op de aantijgingen, net als de leiding van Astana. De twee zitten op hoogtestage op de Teide in Tenerife.

Fuglsang had vorig jaar één van de beste seizoenen in zijn carrière: hij won Luik-Bastenaken-Luik, werd tweede in de Waalse Pijl en derde in de Amstel Gold Race. Op zijn 34ste won hij ook het Critérium du Dauphine en een etappezege in de Vuelta.

Al 20 jaar omstreden

Michele Ferrari is een 67-jarige dokter die al in 1999 in opspraak kwam toen hij in het openbaar toegaf dat de geslaagde werelduurrecordpoging van Francesco Moser er in 1984 kwam door toediening van bloeddoping. Hij is ook bekend van de uitspraak: “Epo is niet gevaarlijk, het is het misbruik ervan dat het gevaarlijk maakt. Het is ook gevaarlijk om tien liter sinaasappelsap te drinken.”

Ferrari werkte samen met Gewiss-Ballan, dat in 1994 met Yewgeny Berzin, Giorgio Furlan en Moreno Argentin in de Waalse Pijl iederéén belachelijk maakte. Ook Bjarne Riis was dat jaar lid van de Italiaanse ‘wonderploeg’. Tussen 2002 en 2004 was hij actief bij de US Postal-ploeg van Armstrong. Vinokourov, de ploegmanager van Astana, gaf bijna dertien jaar geleden toe dat ook hij met Ferrari werkte. Dat jaar werd hij voor bloeddoping uit de Tour gezet.(hc, jpdv)

Corrigeer

MEER NIEUWS