Remco Evenepoel trekt in San Juan de gordijnen dicht na een unieke show op het slotpodium

“Nu ben ik echt gerust, elke overwinning is voor mij belangrijk”

“Nu ben ik echt gerust, elke overwinning is voor mij belangrijk”

Foto: Photo News

Een selfie vanop zijn schavot met de massa toeschouwers. Dan een toespraak in het Spaans die hij aflas van zijn smartphone, waarbij provinciegouverneur Dr. Sergio Uñac door het dolle heen was: het werd zondagavond laat in San Juan een unieke Remcoshow op het slotpodium. “Jullie zitten voor altijd in mijn hart. Hier begon ik mijn profcarrière, en een jaar later ben ik de jongste winnaar ooit van de Vuelta a San Juan.” Het publiek werd gek. Remco Evenepoel kreeg dan op zijn beurt niet enkel een magnumbeker maar daarbovenop het voetbalshirtje met het nummer 10 en zijn naam op.

“Lionel Messi is zo’n grote ster dat ik misschien nooit de kans krijg om hem te ontmoeten. Het is wel leuk dat jullie zeggen dat ik de Messi van het wielrennen ben, maar houd het maar bij de wonderboy. Dat hoor ik liever. Ik ben Remco Evenepoel. (Wenkend naar persverantwoordelijke Ward Callens van Deceuninck – Quick Step) En hoe krijg ik deze trofee mee naar huis? Ik weet niet of er in onze ploegbox nog plaats is. Zo’n groot exemplaar.”

“Nu ben ik echt gerust, elke overwinning is voor mij belangrijk”
Foto: Photo News

Hoe belangrijk is die eindzege in San Juan voor jou? Waar plaats je die naast de zes andere?

“Dat is een moeilijke. Het is een nieuw seizoen. Ik denk dat ik heel tevreden mag zijn met het niveau dat ik nu al heb, zonder echt extreem hard te trainen in de winter. Dat is wel heel positief. En een overwinning is altijd belangrijk, al was het maar om de bal opnieuw te doen rollen. Die etappewinst en die eindzege zijn zeer belangrijk.”

LEES OOK. “Diep in Argentinië kreeg Evenepoel een snelcursus leiderschap, waarin hij slaagde met grote onderscheiding” (+)

Is dat om rust in het kopje te krijgen? Zoiets van: oké, ik sta waar ik moet staan.

“Neen, niet echt, maar een overwinning is voor alles goed. Ook voor de ploeg. Iedereen ziet dat ik bijvoorbeeld niet ben blijven hangen. Ik heb gewoon goed gewerkt de voorbije winter. Mijn coach Koen Pelgrim stuurde me een bericht waarin hij zei dat het mijn verdienste was dat ik nu al zo fiets zonder extreem hard te trainen. Ik heb me gewoon goed verzorgd en het schema van hem gevolgd. Ik heb nooit iets meer of minder gedaan. Dat wil toch wel zeggen dat zowel de ploeg als ikzelf de komende maanden erop kunnen vertrouwen dat het in orde is.”

Al is het ‘maar’ San Juan. Ga je ermee akkoord dat het deelnemersveld bescheidener was dan vorig jaar?

“Nu ben ik echt gerust, elke overwinning is voor mij belangrijk”
Foto: BELGA

“Vorig jaar zegden ze dat ook al. Ik werd negende en pakte de jongerentrui. Het is hier wel een heel zwaar rondje. Het is vooral heel moeilijk controleerbaar omdat er hier wat teams en landenselecties zitten waartegen je anders nooit rijdt. Die maken het extra moeilijk in de wedstrijd zelf. Maar we hebben het er al bij al heel goed vanaf gebracht. Ik denk wel dat Sevilla en Paredes bij ons in Europa ook voorin zouden eindigen. Die mannen wonen en leven op grote hoogte. Ze zijn nu ook in topvorm. Volgende week gaan ze naar de Ronde van Colombia. Ze spelen thuis.”

Wat neem je mee van die vrijdagetappe waarin je anderhalve minuut dicht reed op de leiders?

“Oké, de Alto Colorado van vrijdag is niet echt een pure klim. De grootste moeilijkheid is eigenlijk die hoogte. Je gaat toch naar bijna 2.600 meter hoogte. Als ik me niet vergis, is dat echt het plafond in de Tour en in de grote ronden. Dat is bijna de maximale hoogte waarop er in Europa wordt gekoerst. Ik heb er achteraf nog over gesproken met mijn trainer Koen Pelgrim. Het verliep heel vlot, ook op die grote hoogte nadat ik vooraf een heel grote inspanning had moeten leveren. Vanaf de 2.000 meter had ik nooit het gevoel van: ‘wow, het gaat hier niet meer vooruit, ik blokkeer door de ijle lucht’. Ik neem mee naar de toekomst dat ik op die echt grote hoogte heel goed reageerde. Zonder eigenlijk al een hoogtestage of simulaties te hebben gedaan. Het is geen opluchting, ook geen geruststelling. Het is iets positiefs omdat ik dat toch ga nodig hebben in eventueel latere grotere ronden.”

Was die etappe waarin je in een patsituatie zat niet in de eerste plaats een overwinning op jezelf?

“Ja, vooral op het mentale vlak. Ik was anderhalve minuut achter en moest alles zelf oplossen. Ondanks het gegeven dat ik van mijn ploegmaats tien kilometer lang enorm veel hulp heb gehad. Maar er waren er nog twintig te gaan. Zo net voor de voet van de klim. Dat was wel nog een heel zware dag, maar ik ben er uiteindelijk niet doorgezakt.”

“Nu ben ik echt gerust, elke overwinning is voor mij belangrijk”
Foto: BELGA

Je hebt onwaarschijnlijk veel grinta.

“Ja, omdat ik gewoon voor mezelf goed het seizoen wou beginnen. Nu ben ik echt gerust. Het is een super goede week geweest. Voor mij. En voor de ploeg. Alles verliep goed. Buiten dat valpartijtje de eerste dag waaraan ik niets overhield. Voor de rest hebben we hier drie overwinningen behaald en het eindklassement.”

LEES OOK. Ronde van San Juan: Remco Evenepoel steekt eindzege op zak, Gaviria wint slotrit

Daarbovenop moest je na de ziekte van Julian Alaphilippe al van dinsdag de ploeg dragen. Dit was toch anders dan vorig jaar in de Baloise Belgium Tour?

“Zeker weten. Voor de rit van Alto Colorado hadden we ook niet de sterkste ploeg om te klimmen. Het was vooral een sprinttrein die we mee hadden om ritzeges te pakken, maar desondanks hebben mijn vier ploegmaten zich echt driedubbel geplooid voor mij om toch mee te helpen het maximum eruit te halen. Zo gaat dat in onze ploeg. Als iemand voor een ander door het vuur gaat, dan gaat de andere voor diegene door het vuur. Zie zaterdag de zege van Zdenek Stybar.”

Iederéén wou hier met je praten. Van de lokale radio tot een obscure Facebook-reporter. Heb je ook niet het gevoel dat de media-aandacht halsoverkop toeneemt?

“Toch wel. Zeker sinds ik aangekondigd heb dat ik naar de Giro ga. Er wordt een beetje verwacht dat ik altijd op een goed niveau ga rijden en dat ik overal wel iets zal meepakken. Maar ik weet voor mezelf dat dit heel moeilijk is en dat dit niet altijd gaat lukken. Hier is dat goed uitgevallen. Ik ga gewoon heel rustig van koers tot koers leven. Als de Giro zich aankondigt, ga ik ook proberen klaar te zijn. Nu al wordt me gevraagd of ik wel weet dat ik in Boedapest na de proloog de jongste ‘maglia rosa’ uit de geschiedenis kan worden. Ik denk er nog niet aan. Ik bekijk het koers per koers.”

Heb je een idee hoe de Evenepoel-hype leeft in België?

“Nu ben ik echt gerust, elke overwinning is voor mij belangrijk”
Foto: BELGA

“Momenteel niet, want we zitten aan de andere kant van de wereld. Vooral na de tijdrit kreeg ik enorm veel berichten. Omdat iedereen er zo hard naar uitkeek. De eerste keer in die Europese trui. Oké, het was een tijdrit, maar met die gewone fiets voelde het nooit echt honderd procent aan als een gewone tijdrit. Iedereen was gewoon super content. Iedereen was wel geschrokken dat ik op die afstand zo’n voorsprong bijeen had gereden. Ook binnen de ploeg hoor. Maar ik denk dat het gewoon de verdienste is van mezelf en de hele ploeg dat we de voorbije winter zo goed hebben gewerkt.”

Hoe ziet je maandag eruit?

“We vliegen pas dinsdag naar Buenos Aires en dan verder naar huis. We hebben vandaag een vrije dag. We gaan hier gewoon om de hoek op het gemak een ijsje gaan eten. Met dulce con leche en vanille. Dat zijn hier de twee toppers. Dat weet ik van vorig jaar.”

Wat staat er daarna op het programma?

“Ik ga eerst met de familie en de vrienden mijn verjaardag een beetje vieren. Dat wordt wel plezant. Op maandag 10 februari moet ik een inspanningstest afleggen in de Bakala Academy. Gewoon in functie van de Ronde van de Algarve en Tirreno-Adriatico. Om te zien waar ik op dat moment sta. Voor de rest niets speciaals. Ik heb gezien dat het weer nog redelijk goed wordt in België. Ik heb gezegd dat ik daar dan bleef. Momenteel ga ik niet naar Calpe.”

Wat is de insteek voor de Ronde van de Algarve, je volgende rittenkoers?

“Ik zag dat er één lange klim is met aankomst boven en dan die jaarlijkse klim waar Styby vorig jaar won. En de laatste dag is er een tijdrit. Dan is het een beetje vanzelfsprekend dat ik ook daar sowieso alles op de tijdrit zet. De dagen daarvoor is het testen, proberen niet te lossen en zo weinig mogelijk krachten te verspillen. Het is sowieso een mooie koers. Ik heb al gehoord dat het een heel mooie streek is met heel goede wegen. Ik kijk er al naar uit.”

“Nu ben ik echt gerust, elke overwinning is voor mij belangrijk”
Foto: Photo News
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.