Raadkamerzitting over aanslagen in Brussel en Zaventem is gepland voor eind februari

Raadkamerzitting over aanslagen in Brussel en Zaventem is gepland voor eind februari

Archiefbeeld Foto: Photo News

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) buigt zich maandag over de bijzondere opsporingsmethoden die aangewend zijn in het gerechtelijk onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. Het is een van de stappen die nog moeten gezet worden in de aanloop naar het assisenproces over de aanslagen. In de volgende fase moet de raadkamer beslissen welke verdachten zich voor de aanslagen moeten verantwoorden. Een eerste zitting in die fase is gepland voor eind februari, maar een exacte datum ligt nog niet vast. Dat melden verschillende bronnen. Het federaal parket geeft voorlopig geen commentaar.

Volgens verschillende media wil het federaal parket acht verdachten van de aanslagen in Zaventem en metrostation Maalbeek voor assisen zien verschijnen. Het parket wil onder meer Salah Abdeslam (30) voor het hof van assisen zien. Abdeslam zat in de gevangenis tijdens de aanslagen, maar wordt toch beschuldigd van terroristische moord, poging tot terroristische moord en lidmaatschap van een terroristische organisatie.

Verder wil het parket ook Oussama Atar voor assisen. Hij wordt beschouwd als de leider van de terreurcel. Mogelijk kwam hij om het leven in Syrië, maar hij is nog niet officieel doodverklaard. De andere zes zijn Mohamed Abrini, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi en Hervé Bayingana Muhirwa.

Voor Smail en Ibrahim Farisi eist het parket een verwijzing naar de correctionele rechtbank. Zij zouden een appartement in Etterbeek ter beschikking van de terreurcel hebben gesteld. Ze riskeren daarvoor tot vijf jaar cel. Voor Faycal Cheffou, Brahim Tabich en Youssef El Ajmi vraagt het federaal parket de buitenvervolgingstelling.

Corrigeer