Operatoren verdeeld over oplossing voor 5G in België: “Haastige toewijzing van tijdelijke licenties”

Operatoren verdeeld over oplossing voor 5G in België: “Haastige toewijzing van tijdelijke licenties”

Foto: REUTERS

De telecomoperatoren in ons land zijn verdeeld over de voorlopige oplossing die telecomwaakhond BIPT heeft uitgewerkt om 5G in te voeren ondanks de politieke onenigheid. Orange is geen voorstander van een “haastige” toewijzing van nationale en tijdelijke licenties. Proximus en Telenet zijn wel positief over het initiatief.

De veiling van 5G-spectrum, nodig om de nieuwe mobiele internettechnologie uit te rollen, loopt vertraging op door politieke onenigheid over de verdeling van de opbrengst. Vanuit de industrie komt er echter druk om er snel werk van te maken. Daarom kwam het BIPT vrijdag met een regeling op de proppen waarbij voorlopige gebruiksrechten worden toegekend in afwachting van een politiek akkoord.

LEES OOK. “Wie 5G hackt, kan het hele land in chaos onderdompelen” (+)

De grootste operator van het land, Proximus, juicht de regeling toe. “De toekenning van voorlopige licenties is een stap vooruit die ons zou toestaan om onze mobiele strategie voort te zetten”, zegt het bedrijf. Proximus, dat sterk staat op de bedrijfsmarkt, liet eerder al verstaan zo snel mogelijk te willen starten met 5G.

Havengebied

Telenet is dan weer tevreden dat de regeling van het BIPT ook de verlenging inhoudt van de oude 2G- en 3G-vergunningen. Die vergunningen lopen af in maart 2021. Telenet vindt het maar “logisch dat een onzekere situatie wordt vermeden”. Over 5G zegt het Mechelse bedrijf dat het de oplossing van het BIPT zelf al had voorgesteld, maar Telenet moet het voorstel van de regulator nog in detail bekijken. Het bedrijf wijst er wel op dat er nog problemen zijn, zoals de strenge stralingsnormen in Brussel.

Orange, dat in het Antwerpse havengebied al met 5G aan het testen is, lijkt minder enthousiast. Het bedrijf zegt geen voorstander te zijn van een “haastige” toekenning van nationale en tijdelijk licenties “die maar een beperkte bandbreedte bieden, niet aan de noden van de industrie beantwoorden, en de komende veilingen voor 5G kunnen belemmeren”. Orange wijst op de aanzienlijke investeringen die nodig zijn voor 5G en pleit voor een procedure met zicht op de lange termijn. Ook Orange haalt de strenge stralingsnormen aan als probleem.

Minister van Telecom Philippe De Backer (Open Vld) staat wel helemaal achter de oplossing van het BIPT. “Ik heb samen met het BIPT deze oplossing gezocht. Ik ben erg tevreden dat de politieke blokkering nu opgelost is”, zegt hij. Dat betekent echter niet dat de definitieve toekenning van de 5G-licenties op de lange baan wordt geschoven. “Het is nog altijd de bedoeling dat zo snel mogelijk te doen”, zegt De Backer. De minister bekijkt of in de komende weken initiatieven mogelijk zijn om de discussie met de gewesten op het overlegcomité op te lossen.

Corrigeer

MEER NIEUWS