De Block roept op tot kalmte: “Paniek is gevaarlijk dan het virus zelf”

Eerste geval van coronavirus in België: gerepatrieerde Belg uit Wuhan test positief

Er is een eerste geval van het coronavirus in België vastgesteld. Het gaat om één van de negen Belgen die gerepatrieerd werden uit de Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de epidemie. De acht andere landgenoten die gerepatrieerd werden, testten negatief op het virus. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is er geen reden voor paniek.

De negen Belgen die zondagavond vanuit Wuhan in België landden, werden maandag uitgebreid getest in het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek. “Eén van hen blijkt besmet te zijn met het nieuwe coronavirus”, meldt de FOD Volksgezondheid. De besmette persoon - wiens identiteit of geslacht nog onbekend is - wordt nu onder strikte quarantaine geplaatst in een ander ziekenhuis.

“De persoon bij wie de besmetting werd vastgesteld verkeert in goede gezondheid, en vertoont op dit moment geen ziektesymptomen”, klinkt het. Gisteravond is de betrokkene overgeplaatst naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, één van de twee referentiecentra in ons land. Daar is alle expertise en omkadering aanwezig om de beste zorg te garanderen.”

LEES OOK. Eerste besmetting met coronavirus in ons land: hoe ongerust moeten we zijn? (+)

Video: Belga

De Block: “Besmette persoon onder striktste quarantainemaatregelen naar ziekenhuis gebracht”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block gaf dinsdagvoormiddag op een persconferentie meer uitleg. “Alle gerepatrieerde Belgen werden voor hun vertrek in Wuhan door Chinese en Franse artsen onderzocht op symptomen van het virus, en bij hun landing op de militaire luchthaven van Melsbroek nog eens door onze dokters. Niemand vertoonde op dat moment symptomen. Maar uit de tests die we maandag uitvoerden bleek dat één patiënt positief testte. Die werd meteen onder de striktste quarantainemaatregelen naar het Sint-Pietersziekenhuis gebracht.”

Volgens professor Marc Van Ranst, viroloog van de KU Leuven, is er dan ook geen reden tot bezorgdheid. “Dit is geen positief geval waar andere besmettingen uit kunnen voortkomen, want de persoon in kwestie was steeds geïsoleerd. De patiënt zal nu zoals afgesproken veertien dagen in quarantaine blijven, en na een paar dagen zal hij of zij al virusvrij zijn. En daarna is dit geval voorbij.”

Ook minister De Block benadrukte dat er geen reden voor paniek is. “We moeten kalm en pragmatisch blijven, deze zaak verder wetenschappelijk opvolgen, maar niet panikeren. Het virus is volledig onder controle. Paniek is gevaarlijker dan het virus zelf.” De minister riep iedereen die onlangs in China is geweest en zich ziek voelt wel op om meteen de huisarts te bellen. “Zeg dat je in China bent geweest, en ga vooral niet in de wachtzaal tussen de andere zieke mensen zitten.” Meer informatie over het coronavirus in België staat te lezen op de website van de FOD Volksgezondheid.

LEES OOK. Vrees voor mondiale recessie door coronavirus: hoeveel mensen zijn besmet, is er een oplossing en wat met China? (+)

Eerste geval van coronavirus in België: gerepatrieerde Belg uit Wuhan test positief
Minister Maggie De Block met dokters Marc Van Ranst, Patrick Soentjens en Steven Van Gucht. Foto: BELGA

Acht anderen blijven in quarantaine

De testresultaten van de acht andere gerepatrieerde Belgen bleken negatief. Zij blijven in quarantaine in het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek. Voor hen start de quarantaineperiode van twee weken wel helemaal opnieuw.

“Ik wil benadrukken dat het protocol dat we hadden vastgelegd goed gewerkt heeft”, aldus professor en viroloog Steven Van Gucht (Sciensano). “We hadden rekening gehouden met dit scenario, daarom hebben we die tests ook uitgevoerd op de 9 gerepatrieerde Belgen. Dat is zeer nuttig gebleken. We hadden ook voorzorgsmaatregelen genomen zodat zij elkaar niet konden besmetten, en we hebben er goede hoop op dat dat ook niet het geval zal zijn. Met elke dag die verstrijkt kunnen we meer zekerheid verschaffen dat de rest van de groep negatief zal blijven.”

Ook dokter luitenant-kolonel Patrick Soentjens van het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek wees erop dat de “vrij strenge maatregelen” die genomen werden voor de gerepatrieerde Belgen “hun zin hebben gehad. “We zullen de patiënten nauwgezet blijven opvolgen in hun quarantaine.”

LEES OOK. Belg getuigt vanuit quarantaine door coronavirus: “Ik wil niet op mijn geweten hebben dat we anderen besmetten” (+)

Eerste geval van coronavirus in België: gerepatrieerde Belg uit Wuhan test positief
De acht gerepatrieerde Belgen die negatief testten, worden nog twee weken in quarantaine gehouden in het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek. Foto: EPA-EFE

Vanuit quarantaine: “Vanaf nu mogen we in een gemeenschappelijke ruimte komen”

Leen Vervaeke, VRT-correspondente in Wuhan, is één van de landgenoten die sinds zondag in quarantaine wordt gehouden. “De besmette persoon vertoonde geen symptomen en was dus niet besmettelijk. Tijdens onze vlucht vanuit China naar België waren al heel wat voorzorgsmaatregelen genomen: iedereen had een mondkapje aan en er was ook veel desinfectie van de handen”, zegt ze op Radio 1. “We hebben nu een gesprek gehad met de dokters, die ons hebben uitgelegd dat het besmettingsgevaar voor ons minimaal is.”

De acht overgebleven patiënten in Neder-over-Heembeek wordt de teller nu “op nul gezet”, zij blijven dus nog twee weken in quarantaine. “Fase 2 van die quarantaine gaat nu in”, zegt Vervaeke. “Dat betekent dat we vanaf nu in een gemeenschappelijke ruimte mogen komen – tot nu toe moesten we allemaal op onze kamer blijven. In overleg met iedereen is wel afgesproken dat we nog wat extra regels toepassen om een nog betere hygiëne aan te houden.”

LEES OOK. Wereldwijd complimenten over hun daadkracht, maar nu blijkt dat China eerst wekenlang zweeg over de corona-epidemie (+)

Eerste besmetting in België

Het gaat om de eerste besmetting met het coronavirus in België. Eerder dook het virus in Europa ook al op in Frankrijk, Duitsland, Italië, Finland, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland werd het virus intussen ook al voor het eerst vastgesteld bij iemand die niet zelf in China was geweest. Het dodental is wereldwijd opgelopen naar 427, ruim 20.000 mensen zouden besmet zijn met het virus, vooral in China zelf.

bekijk ook

Uitgelegd: wat is het coronavirus?

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Nog vragen over het coronavirus?
Een antwoord op de belangrijkste vragen vind je hier.

Wat is het coronavirus? Wat zijn de symptomen? Hoe kan je besmetting vermijden? Wat als je ziek bent? Welke maatregelen zijn er in België?

Meer over Coronavirus

Corrigeer