Zuid-Afrikaanse rechtbank vaardigt arrestatiebevel uit voor ex-president Zuma

Zuid-Afrikaanse rechtbank vaardigt arrestatiebevel uit voor ex-president Zuma

Jacob Zuma Foto: REUTERS

De Zuid-Afrikaanse rechtbank van Pietermaritzburg heeft dinsdag een arrestatiebevel uitgevaardigd voor oud-president Jacob Zuma, omdat hij niet opdaagde op een zitting van zijn corruptieproces. Het bevel zal echter pas van kracht gaan als hij er op de volgende geplande zitting op 6 mei ook niet is.

Zuma’s advocaten zeiden dinsdag dat hun cliënt om medische redenen niet aanwezig kon zijn. Rechter Dhaya Pillay vond dat dit niet op een geloofwaardige manier bewezen kon worden. “Er wordt een aanhoudingsbevel voor de beschuldigde, meneer Zuma, uitgevaardigd, maar geschorst tot 6 mei 2020”, zei ze.

Volgens de aanklachten zou Zuma via zijn voormalig financieel adviseur Shabir Shaik smeergeld aangenomen hebben van Frans bedrijf Thales, voor een wapendeal van meer dan drie miljard euro in 1999. Zuma zou 4 miljoen rand (ongeveer 245.000 euro, volgens de huidige wisselkoersen) hebben gekregen. Zelf ontkent hij de beschuldigingen, en spreekt hij van een “heksenjacht”.

Door de corruptiezaak werd Zuma in februari 2018 tot aftreden gedwongen. De gewezen president heeft nog tevergeefs geprobeerd om een rechtszaak af te wenden.

Corrigeer

NIEUWS