Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BART DEWAELE

Open VLD: “Verplicht NMBS om fietswagon beter aan te duiden”

Open VLD vraagt dat de NMBS bij elke trein op voorhand aangeeft waar de fietswagon zich exact bevindt. “Vandaag is dat erg verwarrend voor reizigers die op het perron staan te wachten”, aldus Open VLD-Kamerlid Tim Vandenput.

Wie zijn fiets op de trein wil meenemen, kent het probleem. Eerst is het puffen en zweten op de stationstrappen om je fiets op het perron te krijgen. En dan is gokken vanop welke plek op het perron je in de fietswagon zal kunnen stappen. “Gevolg is dat je reizigers met een fiets heen en weer ziet rennen, op zoek naar die wagon. Zeker wanneer het een lange trein is en de fietswagon niet duidelijk is aangeduid”, zegt Kamerlid Tim Vandenput (Open VLD). “Afhankelijk van het soort trein moet je je fiets vervolgens ook nog drie treden naar omhoog heffen, om hem op de trein te krijgen.”

Vandenput wil dat veel vlotter maken, en heeft daarom een resolutie ingediend om de NMBS te verplichten reizigers op voorhand te informeren over de exacte samenstelling van elke trein. “Zodat ze op voorhand weten waar ze kunnen opstappen in de fietswagon. Voor veel mensen is de combinatie trein-fiets een goede manier om op hun bestemming te geraken. Dus moeten we dat aanmoedigen en ook eenvoudiger maken.”

Rolstoel

De Fietsersbond is alvast voorstander: “In vergelijking met onze buurlanden is het voor NMBS-reizigers die een fiets bij zich hebben vandaag inderdaad zoeken naar de juiste wagon”, zegt woordvoerder Wies Callens.

De NMBS beseft dat ook. Het wil in de toekomst de treinsamenstelling “integreren in alle communicatiekanalen”, zodat duidelijk is waar het zogeheten “multifunctionele rijtuig” – ook handig voor wie met een kinderwagen of rolstoel onderweg is – zich bevindt. Maar wanneer dat effectief zou gebeuren, is nog onduidelijk.

Het beste van Enkel voor abonnees