FOTO. Dichter Paul Demets is terug thuis

Tussen 2016 en 2019 doorkruiste Olsenaar Paul Demets als plattelandsdichter het Oost-Vlaamse platteland. Hij snoof er de geur diep van op en ging in dialoog met mensen en dieren. Hij merkte ook de effecten van de klimaatsverandering en rapporteerde hierover in zijn gedichten die gebundeld werden in ‘De Aangelanden’, een uitgave van Poëziecentrum. Op zaterdag 1 februari 2020 kwam Paul Demets na zijn omzwervingen terug thuis in Zulte om er in de Scheve Schuur in Machelen zijn bevindingen voor te stellen aan het publiek.

Voor die gelegenheid had de Cultuurraad Zulte een volledig programma van ‘woord en beeld’ samengesteld met medewerking van het gemeentebestuur van Zulte. Schepen van Cultuur Michaël Vandemeulebroecke gaf een overzicht van de vele gedichten van Paul die ondertussen op meerdere plaatsen in Zulte, Olsene en Machelen te lezen vallen. Cultuurraadvoorzitter Patric Jacobs vergeleek de hedendaagse rol van Paul Demets met die van Oostenrijkse jood, schrijver en essayist Stefan Zweig die tussen de twee wereldoorlogen de verandering in geestesgesteldheid in Wenen en Europa meesterlijk beschreef in ‘De wereld van gisteren’.

Oud-Klara medewerker Yves Van Durme peilde tijdens het interview met Paul naar wat hem trof tijdens zijn omzwervingen. Zijn bevindingen vonden hun uitdrukking in gedichten zoals ‘Dorpsbewoner’, ‘Vink’, ‘IJzerdraad’ en ‘Tektoniek’ die door voordrachtkunstenaar Peter Lambert en Paul Demets zelf werden voorgelezen. Fotografen Anne De Meulemeester, Peter Bral en Pol De Frene stelden een selectie van hun plattelandsfoto’s tentoon. De onderdelen van het programma werden kundig door Yves Van Durme aan elkaar gepraat, terwijl de muzikale omlijsting verzorgd werd door Marieke De Jonghe en Nikita Semjonova die werken voor twee violen van Telemann, Vivaldi, Dvorak en Glière speelden. 

Tijdens de nabespreking signeerde Paul Demets zijn dichtbundel ‘De Aangelanden’ voor de cultuurminnaars uit ‘Leiegemdorp’, volgens voorzitter Patric Jacobs het ‘cultuurnest bezuiden de Leie, in het Land van Zulte-over-Olsene-tot-Machelen’.  Ondertussen liep een projectie van de gedichten van Paul met illustraties van Marcase, beide Laureaten van de Cultuurprijzen van de Cultuurraad Zulte.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio