Korpschef Van Poucke: "Duurzaamheid in ons beleid doorgetrokken"

Politiezone Regio Puyenbroeck voegt twee elektrische wagens en twee BMW-motoren toe aan verkeerspark

Politiezone Regio Puyenbroeck zet verder in op duurzaamheid. Woensdagochtend voegde het twee elektrische personenwagens Hyundai Ioniq toe aan haar wagenpark. Die zullen worden ingezet voor de wijkwerking in Lochristi en Zelzate. Het korps beschikt nu ook over twee zware BMW 1250-motoren die vanuit Lochristi zullen ingezet worden voor controleacties in het kader van de verkeersveiligheid.

De twee Hyundai- dienstvoertuigen vervangen oude wagens die sinds 2008 in gebruik waren, en dus ook sinds 1 januari niet meer in de lage emissiezones in Gent welkom zijn. "Want die geldt uiteraard ook voor de politie", zegt korpschef Koen Van Poucke. "Het zijn de eerste elektrische voertuigen in ons korps. Milieuzorg maakt deel uit van de maatschappelijk verantwoorde politiezorg uit ons veiligheidsplan, al is er voor dit soort wagens nog altijd wat gewenning en overredingskracht nodig om ze te introduceren. De aankoop kadert in het raamcontract van Fluvius. Het grote voordeel is ook dat deze voertuigen nauwelijks onderhoudskosten opleveren. Voor de nodige energie zijn er ondertussen ook twee speciale laadpalen geïnstalleerd, waaronder één overdekt op de binnenkoer van het nieuwe politiehuis in de Dekenijstraat. De gloednieuwe wagens beschikken over een rem-energierecuperatiesysteem dat de batterij bij het remmen verder oplaadt.

Motoren voor Team Verkeer & Mobiliteit

Ook aan de twee imposante BMW R1250 RT- motoren went u maar best in het straatbeeld vanaf nu. Drie korpsleden zullen er gebruik van maken om vanuit de centrale zetel in de Dekenijstraat de verkeersveiligheid te ondersteunen. "De laatste vijf jaren hadden we vooral lichtere motoren en hielden we de boot nog wat af", zegt korpschef Van Poucke. "Deze motoren zijn volledig aangepast aan de politionele noden, ze beschikken onder meer over valbeugels en de nodige toeters en bellen", klonk het bij de voorstelling van de kanjers die al snel 250 kilogram wegen en identiek zijn aan de voertuigen van de wegpolitie. "Snelle interventies in verkeersacties zijn de hoofdopdracht voor deze motoren van het Team Verkeer & Mobiliteit. Drie collega's hebben de nodige opleiding gekregen. Het is overigens zo dat we binnen de politiezone Regio Puyenbroeck zelf bijkomende opleidingen over beter rijden in prioritaire omstandigheden aanbieden aan alle  inspecteurs", aldus de korpschef.

Een op twee fietsen elektrisch

De helft van de dienstfietsen van de wijkinspecteurs van de politiezone Regio Puyenbroeck is overigens ook al elektrisch. "Die worden uiteraard vooral ingezet voor korte afstanden in het verkeer, in de praktijk is dat meestal in Zelzate waar bijna alles zich in het bereik van het wijkcommissariaat bevindt. 

Naast korpschef Koen Van Poucke mochten ook de burgemeesters Yves Deswaene, Rudy Van Cronenburg en Brent Meuleman van respectievelijk Lochristi, Wachtebeke en Zelzate woensdagmorgen even de glimmende speeltjes en de sleutels - met BOB-sleutelhanger - bewonderen op de binnenkoer van het politiehuis.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio