Republikein Mitt Romney wil Donald Trump laten afzetten: “Aanval op onze waarden, rechten en nationale veiligheid”

Republikein Mitt Romney wil Donald Trump laten afzetten: “Aanval op onze waarden, rechten en nationale veiligheid”

Foto: AP

In de Amerikaanse Senaat zijn de verkozenen woensdag beginnen uitleggen hoe ze later op de avond (Belgische tijd) zullen stemmen in het afzettingsproces tegen de Republikeinse president Donald Trump. Republikein Mitt Romney kondigde aan voor impeachment te zullen stemmen. “Trump is schuldig aan een vreselijk misbruik van vertrouwen van het volk. Wat hij gedaan heeft was een aanval op onze waarden, onze rechten en onze nationale veiligheid.”

Trump is door het door de Democraten gecontroleerde Huis van Afgevaardigden beschuldigd van machtsmisbruik voor eigen politiek gewin en tegenwerking van het Congres in het onderzoek daarnaar. Die twee beschuldigingen vormen volgens de aanklacht grond tot afzetting. De stemming is gepland voor 22.00 uur Belgische tijd.

LEES OOK. Trump negeert impeachment in State of the Union, Democrate Pelosi verscheurt zijn speech

Na afroeping van zijn naam of haar naam moet elke senator rechtstaand aan zij zetel zeggen of hij of zij de president “schuldig” of “onschuldig” vindt op beide aanklachten. Voor een veroordeling is grondwettelijk een tweederdemeerderheid vereist.

Woensdagavond kondigde Mitt Romney, een Republikein uit Utah die al jaren tegen Donald Trump is, aan dat hij voor impeachment zal stemmen. “Mijn stem zal waarschijnlijk in de minderheid in de Senaat zijn, maar met deze stem kan ik mijn kinderen en hun kinderen vertellen dat ik mijn plicht heb gedaan”, zo zei Mitt Romney. Volgens een woordvoerder van Romney zal hij schuldig stemmen op de vraag of Trump z’n macht misbruikt heeft voor eigen politiek gewin. Voor het tegenwerken van het Congres zal hij Trump wél vrijspreken.

Dat de president het veld zal moeten ruimen is nagenoeg uitgesloten want zijn loyaler Republikeinse partijgenoten beschikken over 53 van de 100 zetels in de Hoge Vergadering. Niettemin kijken waarnemers uit of er bij beide partijen al of niet senatoren met de andere partij meestemmen.

LEES OOK. Berichtjes moeten via loopjongens, melk moet van thuis komen en enkel snoepen uit één lade: zo bizar zijn regels tijdens impeachment Trump (+)

Daarbij is onder andere de blik op de weifelende Democraat Doug Jones gericht. Maar de senator uit Alabama, waar Trump in 2016 won en waar Jones herkozen wil worden, heeft woensdag gezegd “met schroom” Trump schuldig te zullen verklaren op beide aanklachten.

In het proces is er veel om te doen geweest dat een meerderheid het horen van getuigen en het indienen van nieuwe documenten tegenhield. Dit was een opdoffer voor de Democraten want die wilden in het bijzonder gewezen nationaal veiligheidsadviseur John Bolton opgeroepen na een perslek dat Trump in nauwe schoentjes kan brengen.

Meerdere Amerikaanse media meldden woensdag dat de Democraten het hierbij niet zullen laten en Bolton “waarschijnlijk” in het Huis van Afgevaardigden zullen dagvaarden. Tijdens het impeachmentonderzoek in het Huis heeft Bolton, net als anderen, geweigerd te getuigen, volgens media onder druk van het Witte Huis en wat juist mee leidde tot de aanklacht van “obstructie van het Congres”. Een formele dagvaarding heeft Bolton evenwel niet gekregen.

Corrigeer

NIEUWS