Patiënten met spierziekte kunnen nu ook revalideren met computergame

© VUB/Ghostly

Een team onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een interactief spel ontwikkeld dat kinderen met motorische afwijkingen en spierziektes moet helpen bij hun revalidatie. “Met behulp van twee sensoren en een tablet kunnen ze met bepaalde spieren hun personage laten bewegen”, zegt professor Bart Jansen.

lla

Kinderen met een hersenverlamming of multiple sclerose downloaden Ghostly op een tablet en brengen nadien zelf twee draadloze sensoren aan op de te trainen spieren. “Die spieren stoten dan bij het bewegen heel kleine, elektrische stroompjes uit, die door de sensoren gemeten worden”, zegt Jansen. “Die spieractiviteit vertaalt zich dan in bewegingen op het scherm.

© Ghostly

Je kan je personage laten springen, lopen en zelfs duiken.” Het spel bestaat uit drie omgevingen, met elk zo’n dertig verschillende niveaus. “Een level duurt maar twee minuten”, zegt Jansen. “Die oefeningen zijn belastend voor de patiënten en vaak hebben de kinderen ook nog bijkomende cognitieve problemen, zoals een gebrek aan concentratievermogen.”

Het spel, dat al meteen een prijs won in de Amerikaanse App Development Competition, is gratis beschikbaar op Android. “Of het ook uitgebreid wordt naar iOS, zal afhangen van de fabrikant van de sensoren”, zegt Jansen. “We gaan Ghostly eerst verder uitbouwen. Momenteel werd de game getest op minder dan tien kinderen. Er bestaat ook nog geen wetenschappelijk kader voor. Maar dat het kinderen motiveert om hun oefeningen uit te voeren, staat vast.”

© VUB/Ghostly

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie