Tennisiconen Roger Federer en Rafael Nadal azen op wereldrecord: “De ondergrond is oranje, dan voelt Rafa zich thuis”

Tennisiconen Roger Federer en Rafael Nadal azen op wereldrecord: “De ondergrond is oranje, dan voelt Rafa zich thuis”

Foto: AP

Kaapstad is klaar om een wereldrecord te breken. Tennisiconen Roger Federer (38) en Rafael Nadal gaan er vrijdag namelijk een exhibitiewedstrijd spelen voor meer dan 50.000 toeschouwers.

De Zwitser heeft een Zuid-Afrikaanse moeder, maar speelde er nog nooit een tenniswedstrijd. Daar wilde hij graag verandering in brengen en dus trommelde hij zijn grootste rivaal op om het stadion van het WK-voetbal (2010) te vullen met minstens 50.000 toeschouwers. Dat zou een wereldrecord zijn, wat nu met 42.517 tennisfans op naam staat van een match tussen Federer en Sacha Zverev.

“Geen idee waarom het zolang heeft geduurd om hier een wedstrijd te spelen”, vroeg Federer zich af op de persconferentie. “Het is gewoon niet oké, dacht ik op een bepaald moment. Ik kon niet leven met de gedachte dat ik twintig jaar getennist zou hebben zonder een match in Zuid-Afrika. Ik weet dat mijn ouders zeer gelukkig zijn en heel trots. En het is geweldig dat Rafa dit wil doen.”

Er wordt gemikt op 1 miljoen dollar voor de Roger Federer Foundation, die geld investeert in onderwijs in zes Afrikaanse landen en Zwitserland. Al draait niet alles om biljetten. Zo werden 10.000 tickets beschikbaar gesteld voor slechts 11 dollar. “We willen mensen eraan herinneren dat tennis een grote sport is. Dat doe je door op plaatsen te spelen waar je dat normaal niet doet.”

Afwachten of Federer-Nadal voor een wereldrecord gaat zorgen. “De ondergrond is oranje (verwijzend naar gravel, red.)”, lachte de Zwitser nog. “Dan voelt Rafa zich thuis, maar het is wel degelijk hardcourt.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.