Bart Aernouts klopt Pieter Heemeryck na spannende nek-aan-nek-race in Dubai: “Sorry Pieter, maar ik ga dat ticket toch nemen”

Bart Aernouts klopt Pieter Heemeryck na spannende nek-aan-nek-race in Dubai: “Sorry Pieter, maar ik ga dat ticket toch nemen”

Bart Aernouts in Dubai Foto: Ironman

De Ironman 70.3 van Dubai is vrijdag uitgedraaid op een Belgisch duel. Bart Aernouts en Pieter Heemeryck liepen tot voorbij halfweg de afsluitende halve marathon samen aan de leiding. Het was uiteindelijk Aernouts die het haalde en zich zo ook kwalificeert voor het WK Ironman 70.3 in Taupo.

Met de Ironman 70.3 (de halve afstand) van Dubai stond nog maar de tweede grote internationale triatlonwedstrijd van het seizoen op de kalender. En meteen was het al prijs voor ons land. Dat Bart Aernouts (35) en Pieter Heemeryck (30) de wedstrijd zouden domineren was geen verrassing. Beiden zijn wereldtoppers op de halve afstand.

Uiteraard kwam Heemeryck - de beste zwemmer van de twee - als beste Belg uit het water. Na 1.900 meter zwemmen in 22’47” zat de Vlaams-Brabander mee in de kop van de koers. Aernouts, traditioneel een mindere zwemmer, moest iets meer dan drie minuten goed maken en deed dat ook tijdens een imposant fietsnummer op zijn nieuwe Trek-bolide. Met een gemiddelde van meer dan 48 kilometer per uur en de snelste fietstijd (1 uur 52 minuten) over de 90 kilometer vond hij bij aanvang van de afsluitende halve marathon de aansluiting met de kopgroep waar Pieter Heemeryck het tempo bepaalde.

Bart Aernouts klopt Pieter Heemeryck na spannende nek-aan-nek-race in Dubai: “Sorry Pieter, maar ik ga dat ticket toch nemen”

Voorin moesten de Zweed Svensson en de Deen Ditlev er al snel af waarna Aernouts en Heemeryck zij aan zij liepen door de straten van Dubai. Onze landgenoten maakten er tot kilometer veertien een spannend nek-aan-nek-duel van. Tot Aernouts zijn makker definitief vaarwel zei en in 3 uur, 33 minuten en 45 seconden over de meet kwam. Heemeryck werd knap tweede op iets minder dan anderhalve minuut.

Dankzij zijn overwinning heeft Bart Aernouts zijn slot voor het WK Ironman 70.3 in het Nieuw-Zeelandse Taupo (november) binnen. Vorig jaar werd Aernouts nog knap zesde op dat WK op de halve afstand in Nice.

Aernouts werd twee weken geleden ook al vierde op de Ironman 70.3 van Zuid-Afrika. Zijn hoofddoelen van het seizoen zijn de Ironman van Saint-George en uiteraard de Ironman van Hawaï, waar hij twee jaar geleden nog tweede werd.

Bart Aernouts: “Sorry Pieter, maar ik ga het WK-slot toch pakken”

“Wedstrijden in het Midden-Oosten liggen mij wel. Op zo’n vlak fietsparcours kan ik mijn kracht goed kwijt. Zeker vandaag want er stond geen zuchtje wind. Het waren bijzonder snelle omstandigheden. Dat ik in mijn eerste race op mijn nieuwe Trek-fiets kan winnen met een sterke fietstijd is uiteraard mooi voor de sponsor. Ik had echter een beetje schrik dat ik te veel had gegeven op de fiets en begon bewust relatief traag aan de halve marathon. Ik wist ook dat snelle loper Adam Bowden ook nog op komst was en wou nog een versnelling in huis hebben als hij mij eventueel zou inhalen. Maar Bowden kwam uiteindelijk niet en ik heb Pieter ook kunnen lossen. Meteen na de finish sprak Pieter Heemeryck me aan over het enige slot voor het WK Ironman 70.3 in Taupo. Tot dat moment had ik er nog niet bij stilgestaan. Maar sorry Pieter, ik ga het toch pakken. Want dat WK spreekt me wel aan. Vooral omdat het uitzonderlijk pas na Hawaï wordt georganiseerd en dat ligt me veel beter dan ervoor.”

Pieter Heemeryck: “Zonde dat ik naast het enige WK-ticket grijp”

“Ik had een goeie dag, maar geen superdag”, geeft Pieter Heemeryck toe. “Het was mijn eerste triatlon van het jaar en dan moet ik er altijd een beetje inkomen. Ik heb in tegenstelling tot Bart bijvoorbeeld ook nog niet in het buitenland getraind, maar ben in België gebleven en dat scheelt natuurlijk met kilometer buiten op de fiets. Aernouts was héél sterk vandaag. Als je kan aansluiten op de fiets, dan weet je dat hij in orde is. In het begin van het loopnummer had ik niet het gevoel dat ik voor hem moest onderdoen. Maar plots was hij weg hé. Ik ben niet ontevreden met mijn tweede plaats, maar er was hier maar één ticket voor het WK in Taupo te verdienen en dat gaat naar Bart. Ik weet niet of ik nu nog een extra Ironman 70.3 aan mijn programma ga toevoegen om toch nog dat WK-ticket te halen. Dat is een beetje een dilemma. Sowieso ligt mijn programma voor de volgende maanden nog niet helemaal vast omdat ik binnenkort vader word en alles afhankelijk is van wanneer het kindje geboren zal worden.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.