VIDEO. Klimmers trekken ten strijde tegen betonrot op watertoren

VIDEO. Klimmers trekken ten strijde tegen betonrot op watertoren

Drie werknemers van het Brugse bedrijf Sky Tech werden aangesteld om de betonrot in de watertoren aan te pakken. Foto: mvn

De Haan / Brugge -

Werknemers van een gespecialiseerd bedrijf voeren vrijdag spectaculaire beveiligingswerken uit aan de watertoren langs de Wenduinesteenweg. Die waren door betonrot dringend nodig. “Met onze touwtechnieken bereiken wij het onbereikbare.”

Herstellingswerken uitvoeren aan een 42 meter hoge watertoren: eenvoudig is het niet, integendeel. De bakstenen watertoren aan de Wenduinesteenweg dateert van 1936 en was heel dringend aan beveiligingswerken toe. Het gemeentebestuur nam daarvoor de gespecialiseerde firma Sky Tech uit Assebroek (Brugge) onder de arm.

Drie werknemers daalden vanop het dak van de toren langs de buitenwand af om er losse stukken beton af te kappen. Het drietal gebruikten daarvoor speciale touwtechnieken en dat zorgde voor spectaculaire beelden.

Spectaculaire herstellingswerken aan watertoren in De Haan - Video: Dany Van Loo. Video: Het Nieuwsblad

“De watertoren is eigendom van de gemeente”, legt burgemeester Wilfried Vandaele (Open & N-VA) uit. “Ze wordt in principe nog gebruikt door watermaatschappij Farys, maar er zit geen water meer in het reservoir. Langs de wanden van de toren liggen kabels en lijnen van telecommaatschappijen en dat levert nog wat op voor de gemeente.”

De beveiligings- en herstellingswerken waren meer dan nodig, wat recent vielen er nog brokstukken op het voetpad en de rijweg. “De grote boosdoener is betonrot, zowel aan de buitenkant van de waterkuip als aan de platforms binnen in de toren. Het bedrijf zal alle loszittende stukken wegkappen om verdere afbrokkeling te vermijden. We hebben daarvoor beroep gedaan op Sky Tech, want het is duidelijk dat alleen een deskundig bedrijf dergelijke werken aankan”, zegt Vandaele.

“Het onbereikbare bereiken”

“Wij zijn inderdaad gespecialiseerd om te werken op plaatsen waar niemand bij kan”, zegt Guy Slabbinck van Sky Tech. “We bereiken met speciale touw- en klimtechnieken het onbereikbare.”

De watertoren van De Haan mag dan niet beschermd zijn, ze staat wel degelijk op de lijst van interessant onroerend erfgoed. “Het is zonder meer beeldbepalend”, stelt de burgemeester. “Er gaan stemmen op om de toren te verkopen, en dat lijkt me nog niet zo’n slecht idee. Er is op vandaag veel vraag naar ongewone panden om er bijvoorbeeld een B&B of een horecazaak in onder te brengen. Maar om dat hier te realiseren, zal men wel rekening moeten houden met aanzienlijke investeringen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio