Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Paddenoverzet mét handschoenen om salamander te redden

Wie dit jaar wil meehelpen bij paddenoverzetacties moet strikte hygiënische voorschriften volgen. Zo moet een uitbraak van Bsal, een schimmelziekte die dodelijk is voor salamanders, vermeden worden.

Midden januari werd in de Waalse gemeente Olne een uitbraak van Bsal vastgesteld. De infectie, afkomstig uit Zuidoost-Azië, kan een dramatische impact hebben op onze inheemse salamanders. De vuursalamander – onze enige landsalamander – lijkt het grootste slachtoffer te zijn op plaatsen waar een infectiehaard werd gevonden. Daarom is het nu alle hens aan dek om te vermijden dat de ziekte zich verder verspreidt. “Voor wie maar op één plek helpt met de overzet van padden en andere amfibieën, is er geen probleem. Maar wie dat op verschillende locaties doet, vragen we om nauwgezet een hygiënisch protocol te volgen”, zegt Dominque Verbelen van Natuurpunt.

Dat betekent onder meer het dragen van chirurgische handschoenen. Ook alle onderzoeksmateriaal, laarzen en banden van alle voertuigen moeten ontsmet worden. Wie een dode salamander vindt, wordt gevraagd die in een doos in de diepvriezer te stoppen en het meldpunt op de hoogte te brengen. Als een diertje positief test, kan er ingegrepen worden door de besmetting te isoleren.(lto)

Het beste van Enkel voor abonnees