Kim Clijsters blijft (een beetje) verrassen: Kimback met twee weken vervroegd

Kim Clijsters blijft (een beetje) verrassen: Kimback met twee weken vervroegd

Foto: Photo News

Kim Clijsters zal haar comeback met twee weken vervroegen. Aanvankelijk zou ze begin maart in het Mexicaanse Monterrey haar eerste officiële partij in zeven jaar spelen, nu wordt dat volgende week maandag in Dubai. Een week trainen met ’s lands beste speelsters in het kader van de Fed Cup heeft dus de resterende twijfels opgeruimd bij de voormalige nummer 1.

Als ze volgende week maandag 17 februari het terrein in Dubai betreedt, zal het welgeteld 2.728 dagen geleden zijn dat ze haar vorige competitiematch afsloot. Dat was op de US Open 2012, waar ze op 29 augustus 2012 een nederlaag in de tweede ronde tegen Laura Robson opliep.

Toen Clijsters in september vorig jaar de sportwereld verbaasde – 36 jaar oud, moeder van drie kinderen, zeven jaar out - met de aankondiging dat ze weer het veld zou betreden, was de Australian Open het aanvankelijke doel. Een knullige knieblessure, opgelopen tijdens een partijtje padel, doorkruiste die plannen. Ze moest zes weken revalideren, wat de Kimback richting lente opschoof.

(Lees verder onder de video)

Video: rr

Is deze kalenderwijziging een risico? Toen ze drie weken geleden op haar Media Day voor de verzamelde pers wat balletjes sloeg, bleek dat er vooral qua beweeglijkheid en fysieke scherpte nog wat arbeid op de plank lag. Clijsters zelf gaf toen aan dat vooral daaraan nog gewerkt moest worden, ook met het oog op blessurepreventie. Dat bezwaar kan nog niet helemaal opgeruimd zijn, maar de honger naar de bal blijkt dus groot genoeg om de heropstart naar voor te schuiven. Men kan veronderstellen/hopen dat Clijsters zoveel ervaring bezit en dermate goed omringd is dat deze vervroeging goed doordacht is.

Het boeiendste sportverhaal van 2020 begint dus twee weken vroeger. De rest van haar programma blijft (voorlopig?) ongewijzigd. Na Dubai volgen Monterrey (2 maart), Indian Wells (9 maart) en Charleston (6 april). Misschien komt daar ook nog de Fed Cup-finale in Boedapest midden april bovenop.

De Dubai Duty Free Championships is ondanks zijn lelijke naam het type tornooi waar het goed toeven is. In de Verenigde Arabische Emiraten is het klimaat mild, ogen accommodaties altijd luxueus en zijn de cheques op Midden-Oosterse wijze interessant. De totale prijzenpot bedraagt 2,5 miljoen euro. Langs de andere kant: de kwaliteit van de tegenstand zal hoog liggen, met twaalf speelsters uit de top 20. Onder meer tweevoudig grand slam-winnares Simona Halep, US Open-kampioene Bianca Andreescu, de jongste sensatie Sofia Kenin (primus op de recente Australian Open) en Elise Mertens treden aan. En de kans is niet onbestaande dat Clijsters, die geen reekshoofd is, een van die toppers al meteen in de eerste ronde moet bekampen. Clijsters zal snel weten waar ze staat, ook al blijft het hoofddoel om in de zomer weer helemaal gerodeerd te zijn.

bekijk ook

Kim Clijsters kondigt comeback als professionele tennisster aan

Met de forehand van Clijsters zit het nog altijd snor

Vlamingen steken de draak met comeback Kim Clijsters in grappige parodie: “Let’s sit back one more time”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.