Van 10 tot 15 februari een overvolle agenda voor Lootse senioren

Senior in Actie trapt vandaag af met weerstandsverhaal van Jules Matthys

Senior in Actie trapt vandaag af met weerstandsverhaal van Jules Matthys

Alfons Matthys opent Senior in Actie, deze ochtend in 't Fazantenhof Foto: Geert Herman

Lochristi - De tiende Senior in Actie-week trapt vandaag af. Met een openingsreceptie en een voordracht van Alfons Matthys, over zijn vele opzoekwerk rond zijn vader-weerstander Jules die met de 'Acht van OIP' een tragisch lot onderging in de baai van Lübeck. Een ernstige start van een week boordevol activiteiten, met film, veel beweging, een spelavond, quiz en voordrachten met psychologische inslag. Een overzicht van hoe Lochristi zich deze week op iets oudere leeftijd verdiept in de wereld, vindt u hieronder.

't Fazantenhof is de uitvalsbasis, maar ook Zaffelare, Zeveneken en Beervelde doen mee. Waar er gefeest wordt, wordt er  ook een drankje geserveerd. Geen nood, want zich geëngageerd heeft voor de 'Tournee Minerale', komt ook aan zijn trekken met niet-alcoholisch vertier. Alfons Matthys vertelt om 10 uur zijn verhaal in het lokaal dienstencentrum. Misschien wel één van de boeiendste momenten van de week, gevolgd door een feestelijke receptie. Dezelfde dag is er nog bewegingsaanbod voor 55+, kan je creatief leren schrijven, en verdiept Bert Vervaet zich in relatievorming, vrijage en huwelijk in de voorbije eeuw.

Dinsdag ligt de focus op Zaffelare, met een les veilig verkeer én een bezoek aan het Sierteeltmuseum. Prof Willem Van Cotthem is uw gids in het boeiende plantenverhaal. In de Kring Sint-Hubertus wordt er 's avonds gequizzt, in de namiddag is er seniorengym in 't Veerleveld. 

Woensdag strijkt 'Senior in Actie' neer op een andere locatie: in het Provinciaal Domein Puyenbroeck - hopelijk windstil tegen dan - is er een verhalenwandeling met opnieuw heemkundige Bert Vervaet aan zet. Een eind verderop kunnen grootouders en kleinkinderen kennis maken met IDM in Lokeren. Het afval en de verwerking ervan komt tot leven. In de namiddag is er film: 'Soeur Sourire' van Stijn Coninx draait in cinema wzc St.-Eligius. Gezelschapsspelletjes worden 's avonds bovengehaald in de oude gemeenteschool van Zeveneken in de Hoekstraat. 

Donderdag leer je in Sfeervelde wijs raken uit je stapels digitale foto's. Hoe hou je ze overzichtelijk bij en hoe maak je een presentatie waarmee je je kleinkinderen verbaast? Beervelde is de hele ochtend uw leerschool. Bij de buren in Lochristi komen de leerlingen van 
Edugo volksspelen en gezelschapspelen voorstellen. In 't Fazantendreef opnieuw een boeiend oorlogsverhaal, met een link naar het begin van de week. Carmen Mussche vertelt het verhaal van haar vader Robert Mussche, de journalist en verzetsstrijder die ze nauwelijks gekend heeft. Ook onbekend zijn de kelders met Raveelschilderingen en de villa van het kasteel van Beervelde. 'Senior in Actie' licht een tip van de sluier op in de namiddag. 's Avonds een bekende naam, met Manu Adriaens die de verschillen tussen mannen en vrouwen komt uitleggen in de bib. Altijd handig, ook bij oudere koppels en relatievorming. 

Vrijdag Valentijnsdag is er om te leren vilten, en iets op te steken over kiemen en fermenteren. Zelfgemaakte probiotica met voedingswaren die klaar zijn om verder te fermenteren en kiemgroentjes die thuis verder kunnen groeien: het is uw Valentijnspakketje waar u na een ochtendje workshop mee naar huis trekt. Gym in de basisschool en een lekker romantische film, 'Esio Trot', maken de laatste dag vol in de uitvalsbasis, t Fazantenhof. 

Zaterdag is er de slotmanifestatie, met een concert van Ludo Vandeau die Franse chansons brengt. Wie de 'Actieve Senior' van 2020 wordt, verneemt u er ook rond de middag. 't Fazantenhof is alweer de vaste stek, vanaf 10 uur. 

De inschrijvingen zijn ondertussen afgerond, maar 'Senioren in Actie' hebben hun agenda natuurlijk al lang volgeboekt voor komende week. Het moeilijkste was ongetwijfeld kiezen uit de overvolle week boeiende activiteiten, lijkt ons. De opener heeft Lochristi Blogt de voorbije maanden al flink ingeleid, met een interview met de eerste spreker, Alfons Matthijs. Een integere, onderlegde én praatvaardige senior. Dat kan u al merken in dit artikel.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio