Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Kim Clijsters fungeerde tijdens de Fed Cup-ontmoeting met Kazachstan als sparringpartner en supporter. Getty ImagesPhoto News

Clijsters maakt maandag al haar wederoptreden in Dubai

Kimback met twee weken vervroegd

De gretigheid moet groot zijn. Kim Clijsters (36) heeft haar comeback met twee weken vervroegd. Aanvankelijk zou ze begin maart in het Mexicaanse Monterrey haar eerste officiële partij in zeven jaar spelen, nu wordt dat volgende week maandag in het iets mondainere Dubai. Een week trainen met het Fed Cup-team in Kortrijk heeft de resterende twijfels opgeruimd.

Zowat een jaar geleden – op de Australian Open 2019 – begonnen Clijsters en haar man Brian Lynch voorzichtig te brainstormen over een mogelijke terugkeer. Zou het nog lukken – op haar 36ste, na drie zwangerschappen en zeven jaar afwezigheid – om dat oude leven weer op te pakken? Om weer plezier te vinden in iets waarin ze ooit de beste van de hele wereld is geweest? Eerst zou ze haar conditie wat bijspijkeren om vervolgens ergens in de zomer een stand van zaken op te maken. Dat evaluatiemoment viel gunstig uit. In september ontvouwde ze dan via een uitgebreid media-offensief haar plannen aan de rest van de wereld. Kim III of de Kimback was een feit.

De Australian Open 2020 was het aanvankelijke doel, maar een knullige knieblessure, opgelopen tijdens een partijtje padel, torpedeerde die plannen. Ze moest zes weken revalideren, wat de comeback richting lente doorschoof. Eerst zou het Mexicaanse Monterrey begin maart de primeur krijgen, nu wordt het al Dubai volgende week. Een complete verrassing is die switch overigens niet. Een sneller wederoptreden werd nooit helemaal uitgesloten.

Als Clijsters volgende week maandag 17 februari het terrein in Dubai betreedt, zal dat welgeteld 2.728 dagen na haar vorige competitiematch zijn op de US Open 2012.

Risico

Is deze kalenderwijziging een risico? Toen ze drie weken geleden op haar Media Day voor de verzamelde pers wat balletjes sloeg, bleek dat er vooral qua beweeglijkheid en fysieke scherpte nog arbeid op de plank lag. Dat euvel kan nog niet helemaal opgeruimd zijn, maar de honger naar de bal blijkt dus groot genoeg om de heropstart te vervroegen. Het kan verondersteld/gehoopt worden dat Clijsters zoveel ervaring heeft en zo goed omringd is dat deze wijziging goed doordacht is.

De rest van haar programma blijft voorlopig ongewijzigd. Na Dubai volgen Monterrey (2 maart), Indian Wells (9 maart) en Charleston (6 april). Misschien komt daar ook de Fed Cup-finale in Boedapest midden april bovenop. Deelname daaraan zou haar olympische kansen verhogen.

Meteen tegen de top

De Dubai Duty Free Championships is ondanks zijn lelijke naam het type toernooi waar het goed toeven is. In de Verenigde Arabische Emiraten is het klimaat mild, ogen accommodaties altijd luxueus en zijn de cheques op Midden-Oosterse wijze interessant. De totale prijzenpot bedraagt 2,5 miljoen euro. Bovendien ligt het oliestaatje met zijn zes uur vliegen relatief dicht bij België.

In de Emiraten zal Clijsters wel meteen tegenover de allerbesten van het veld komen te staan, met twaalf speelsters uit de top 20. Onder meer tweevoudig grand slam-winnares Simona Halep, US Open-kampioene Bianca Andreescu, de nieuwste sensatie Sofia Kenin (primus op de recente Australian Open) en Elise Mertens treden aan. Omdat Clijsters na zeven jaar afwezigheid uiteraard geen reekshoofd is, kan ze meteen in de eerste ronde tegenover een topper uitgeloot worden. Maar ook dat risico is ongetwijfeld ingecalculeerd.

Het beste van Enkel voor abonnees